Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Kabinet wil meer onderzoek naar antibiotica-resistentie

Een apotheekmedewerker pakt medicijnen uit een apothekerskast
Een apotheekmedewerker pakt medicijnen uit een apothekerskast Foto: ANP XTRA / Robin van Lonkhuijsen

Minister Schippers van Volksgezondheid heeft met ziekenhuizen en huisartsen afspraken gemaakt om problemen aan te pakken die ontstaan doordat steeds meer bacteriën resistent zijn tegen antibiotica. Er wordt nog te vaak verkeerde antibiotica voorgeschreven en er vinden in de zorg volgens de minister nog te veel infecties plaats.

Over vijf jaar moet het aantal foutief voorgeschreven antibioticakuren gehalveerd zijn en moet ook het aantal infecties in ziekenhuizen flink zijn teruggebracht. Dat staat in het plan van de minister, dat vandaag naar de Tweede Kamer is verstuurd.

Meer onderzoek naar resistente bacteriën

Om erachter te komen hoe resistente bacteriën zich via voedsel kunnen verspreiden naar de mens, kondigt het plan extra onderzoek aan. Ook moet er meer onderzoek komen naar nieuwe antibiotica en alternatieven. Doordat bacteriën vaker resistent worden tegen de kuur, worden eenvoudig behandelbare ontstekingen als een blaasontsteking steeds vaker levensbedreigend.

Volgend jaar is er in Nederland een conferentie met landbouw- en zorgministers uit de EU-landen over hoe de problemen met antibiotica het beste kunnen worden aangepakt.