Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

Janneke Vreugdenhil Roedjak

illustratie jet peters
illustratie jet peters

Een roedjak is een Indonesische fruitsalade in pittige zoetzure saus. In deze, uit Sally Butchers boek Salmagundi, gaat behalve fruit ook zoete aardappel en tofu. Serveer hem bijvoorbeeld als onderdeel van een rijsttafel.

Houd een beetje van de kokos achter en snijd al het ‘fruit’, behalve de zoete aardappel, in blokjes van 1 à 2 centimeter. Meng in een kom, besprenkel met limoensap en zet apart. Stamp de tamarinde, pindakaas, azijn, honing, suiker, garnalenpasta en chilipasta in een vijzel en voeg water toe tot het mengsel bijna vloeibaar is. Snijd de tofu in blokjes van 1 tot 2 centimeter en bak ze goudbruin in hete sesamolie. Laat uitlekken op keukenpapier. Schil de zoete aardappel, snijd in blokjes en doe die bij de fruitsalade (ja, je kunt ze in kleine hoeveelheden rauw eten). Voeg de tofu toe en schep de dressing erover. Meng alles goed. Schep de salade in kleine kommetjes en rasp ter versiering wat achtergehouden kokos over elke portie.