Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Hooggerechtshof VS bezorgt Obamacare belangrijke overwinning

Supporters van Obama's zorgwet juichen als bekend wordt dat het Amerikaans Hooggerechtshof in het voordeel van Obamacare heeft geoordeeld.
Supporters van Obama's zorgwet juichen als bekend wordt dat het Amerikaans Hooggerechtshof in het voordeel van Obamacare heeft geoordeeld. Foto AFP/Mark Wilson

Het Hooggerechtshof in de Verenigde Staten heeft president Obama een belangrijke overwinning bezorgd bij het realiseren van zijn zorgwet. Met een meerderheid van zes stemmen tegen drie oordeelde het hof dat federale subsidies voor arme Amerikanen om een zorgverzekering af te kunnen sluiten landelijk verstrekt moeten worden.

Volgens tegenstanders van de wet - Republikeinen die de gehele zorgwet het liefst ten onder zien gaan - zou in de wettekst staan dat zorgsubsidies alleen verstrekt mogen worden in staten die zelf een website hebben opgezet waar de inwoners een zorgverzekering kunnen afsluiten. Deze staten zijn in de minderheid, omdat een aantal conservatieve staten weigert zo’n website op te zetten. Veel Amerikanen zijn daardoor gedwongen hun zorgverzekering op een federale website af te sluiten, waardoor ze dus volgens de tegenstanders geen recht zouden hebben op zorgsubsidies.

Het Hooggerechtshof ging daar niet in mee. Volgens het hof is de interpretatie van de wettekst door de tegenstanders te letterlijk en niet in de geest van de wet. Daardoor komt nu elke Amerikaan, ongeacht zijn of haar woonplaats, in aanmerking voor een zorgsubsidie.

Volgens NRC-correspondent Guus Valk is dit een belangrijke overwinning voor president Obama:

“De filosofie van Obamacare is dat de zorg overal en voor iedereen betaalbaar en verkrijgbaar is. Als het Hooggerechtshof had geoordeeld dat het landelijk verstrekken van subsidies niet is toegestaan, was dat erg moeilijk geworden.”

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Opvallend dat een conservatief Hof het gehate Obamacare redt. Of toch niet? Geeft Republikeinen de kans hier campagne op te voeren in ’16.

Voor de tweede keer gered

Het is de tweede keer dat het Hooggerechtshof in het voordeel van Obama’s zorgwet oordeelt. In juni 2012 keurde het hof de kern van de zorgwet - dat Amerikanen verplicht een zorgverzekering moeten nemen - goed. Daar lieten de Republikeinen het echter niet bij zitten; zij vinden dat gezondheidszorg geen zaak is van de nationale regering, maar van de staten zelf. Sindsdien proberen ze op allerlei manieren Obamacare dwars te zitten.

De zorgwet zelf kende stevige opstartproblemen. Zo werkte de website waarop mensen zich voor een zorgverzekering konden inschrijven niet toen de website gelanceerd werd. De problemen kostte de minister van Volksgezondheid Kathleen Sebelius, aan wie Obama zijn zorgwet had toevertrouwd, uiteindelijk de kop. Inmiddels hebben zich meer dan 8,7 miljoen Amerikanen ingeschreven via Obamacare.

De komende weken volgen meer belangrijke uitspraken van het Hooggerechtshof. Zo zullen de negen rechters zich onder andere uitspreken over de doodstraf en het homohuwelijk.

Lees ook in NRC Handelsblad: Bittere gevechten rond Obamacare.