Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Defensie

Gevechten tussen IS en Koerden in Syrische grensstad Kobani

Rook stijgt op tijdens gevechten rondom Kobani in oktober vorig jaar
Rook stijgt op tijdens gevechten rondom Kobani in oktober vorig jaar Foto: EPA / Sedat Suna

Strijders van Islamitische Staat (IS) hebben vannacht de aanval geopend op de Syrische stad Kobani, op de grens met Turkije. Er wordt gevochten in en rond de stad, zo meldt persbureau AFP. Volgens een woordvoerder van het ziekenhuis zouden sinds het begin van de gevechten twaalf doden en ruim zeventig gewonden zijn gevallen.

Volgens persbureau Reuters begon de aanval vannacht met een autobom bij een Turkse grenspost. Later op de dag ontplofte een tweede autobom. Volgens Barzan Sadiq, een journalist van het Koerdische televisienetwerk Rûdaw zetten de IS-strijders de aanval in vanuit Turkije.

Twitter avatar SeniorB Barzan Sadiq #BREAKING
Sources: #ISIL entered #Kobani through the #Turkish border.

Turkse autoriteiten ontkennen tegenover persbureau Reuters dat de aanval vanaf Turks grondgebied zou zijn ingezet.

Kobani werd in januari na een strijd van vier maanden door de Koerden veroverd op IS, die werden geholpen door Amerikaanse luchtsteun. De Koerden  veroverden recent een legerbasis ten noorden van Raqqa, de officieuze hoofdstad van het kalifaat. Hiermee werden de aanvoerroutes, van buitenlandse strijders en goederen, naar Raqqa afgesloten. Vorige week verloor IS de grensstad Tal Abyad op de Koerden. Dat was de laatste grensstad met Turkije die IS in handen had.

Ook gevechten in Daraa en Hasakah

Op hetzelfde moment wordt er gevochten in de Zuid-Syrische stad Deraa. In een aanval proberen rebellengroepen en Al-Qaedastrijders de stad te veroveren op het Syrische regime, zo meldt AFP.

Twitter avatar AFP Agence France-Presse #BREAKING Rebel alliance, including Al-Qaeda’s Syria affiliate Al-Nusra Front, attack government-held parts of the southern city of Daraa

Ook in Hasakah, een stad in het noordoosten van Syrië, wordt gevochten. Volgens persbureau Reuters heeft IS delen van de stad en overheidsgebouwen veroverd op het Syrische regeringsleger. IS meldt zelf dat het de overheidstroepen heeft teruggedrongen naar het centrum van de stad; deze berichten zijn nog niet bevestigd.

Kobani is strategisch van beperkt belang, maar heeft grote symbolische betekenis. Mede door de massale aandacht van internationale media, die de strijd om Kobani op de voet volgden vanaf de heuvels aan de Turkse kant van de grens.