Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Atletiek

Friese zwemtiener wurmt zich in wereldtop

Marrit Steenbergen breekt door met fenomenale tijden op de 100 meter vrije slag en komt op Spelen van Rio vrijwel zeker in estafetteploeg

Bijna bedremmeld meldt Marrit Steenbergen zich voor haar perspraatje. De gouden medaille haalt de winnares van de 100 meter vrije slag laconiek van haar nek om het al pratend in het lint met opschrift ‘Baku 2015’ te vouwen. Bescheiden ben je en blijf je, ondanks alles.

De internationale zwempers heeft de Nederlandse parel ontdekt en bericht in ronkende termen over haar fenomenale tijden op de Europese Spelen. ‘On the edge of greatness’, schrijft de gezaghebbende website swim- swam.com. Steenbergen haalt haar schouders op over dergelijke kwalificaties. Ze doen maar, redeneert de vijftienjarige vwo-scholier.

Natuurlijk, de zwemster staat aan het begin van haar carrière. En talenten moet niet te vroeg op het schild worden gehesen. Maar de tijden waarop Steenbergen in Bakoe drie keer achtereen de klok laat stilstaan liegt niet. Dat zijn cijfercombinaties waarop alleen de groten patent hebben. Drie keer op rij de 100 meter vrije slag in 53 seconden afraffelen, dat is in Nederland de exclusieve kracht van olympisch kampioen Ranomi Kromowidjojo en wereldkampioen kortebaan Femke Heemskerk.

Steenbergen zelf is zeer verbaasd over haar explosie in Bakoe. Met een glimlach: „Mijn doel was dit jaar hoog in de 55 seconden zwemmen. Ik heb hier geen verklaring voor. Dit zijn wel heel grote stappen voorwaarts.”

Haar trainer Frank Bosma geeft opheldering. „Marrit heeft de ideale bouw voor een zwemster: lang, slank, smalle heupen en grote voeten. En nog een pré: ze ligt ‘op’ het water; dat is weinigen gegeven.”

Aldus heeft een tiener uit het Friese Oosterwolde zich plotseling tussen de wereldtop gewurmd. Haar winnende tijd in zowel de halve als ‘echte’ finale van 53,97 seconden is een Europees jeugdrecord, ver onder de limiet (54,43) voor de Spelen van Rio en de elfde op de wereldjaarlijst.

Hoewel de plaatsen nog verdeeld moeten worden, staat vrijwel vast dat Steenbergen komende zomer op de WK in het Russische Kazan en volgend jaar in Rio deel van de estafetteploeg 4x100 meter vrije slag uitmaakt. Voor trainer Bosma is dat zelfs een zekerheid, temeer omdat Steenbergen een dag eerder op de estafette de 100 meter in een fenomenale splittijd van 53,00 seconden heeft gezwommen.

Swimswam preludeert al op een machtsovername van de Nederlandse ploeg op de Australiërs, die twee jaar terug in Londen olympisch goud voor de Hollandse neuzen wegkaapten. In chocoladeletters: ‘Marrit Steenbergen: why the Dutch Relay are suddenly among the scariest in the world.’

Dan te bedenken dat Steenbergen een zwakke start heeft. In Bakoe gisteren zelfs de zwakste van de acht finalisten. „Dat wordt mijn grote verbeterpunt”, zegt Steenbergen met zelfkennis. „Ik werk er dagelijks aan, want de start moet absoluut beter. Maar eerst op naar haar tweede specialisme, de 200 meter, waarop de starttijd minder scherpt telt.