Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Franse minister: auto’s Uberpop moeten in beslag genomen

Porte Maillot in Parijs. De demonstrerende taxichauffeurs zorgden voor een opstopping op verschillende belangrijke plekken in Parijs.
Porte Maillot in Parijs. De demonstrerende taxichauffeurs zorgden voor een opstopping op verschillende belangrijke plekken in Parijs. Foto Reuters / Charles Platiau

De chauffeursdienst Uberpop moet worden opgeheven en alle wagens die toch gebruikt worden om de goedkopere autoritjes aan te bieden, moeten in beslag genomen worden als ze door de politie staande worden gehouden. Daarvoor pleit de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve vandaag, na uit de hand gelopen protesten tegen taxi-app Uber. Dat meldt persbureau AFP.

Cazeneuve had een ontmoeting met taxichauffeurs die vandaag bij stakingen onder meer delen van hoofdstad Parijs plat legden. De taxichauffeurs vrezen voor hun broodwinning door wat zij beschouwen als oneerlijke concurrentie van het Amerikaanse bedrijf.

Uber ‘illegaal’

De minister schaarde zich eerder vandaag al achter de taxisector, door te pleiten voor een totaalverbod op Uberpop. Hij noemde de dienst, die klanten aan een ritje helpt met particuliere chauffeurs zonder taxivergunning, illegaal. Hij wil dat de politie in Parijs een decreet uitvaardigt dat alle activiteit van Uberpop verbiedt. Ook riep hij aanklagers en de lokale politie op harder op te treden waar Uber verzuimt belastingen en sociale premies te betalen.

Een woordvoerder van Uber zei dat Cazeneuve het reguliere juridische proces negeert. “Hoe het werkt in een rechtsstaat, is dat justitie bepaalt of iets legaal is of illegaal”, aldus de woordvoerder.

Bekijk hier onze In Beeld-serie over de stakingen:


De Franse regering wilde UberPop vanaf 1 januari verbieden, maar de dienst wordt nog steeds wordt gebruikt. De Franse justitie onderzoekt of en in hoeverre de praktijken van UberPop precies rechtmatig zijn.

In Nederland is Uberpop verboden. Ook Spanje en Duitsland hebben een verbod tegen Uber. Het bedrijf heeft inmiddels een klacht ingediend tegen Spanje, Duitsland en Frankrijk bij de Europese Commissie.