Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Eurogroep weer uiteen zonder akkoord, zaterdag verder

Kennelijk wordt er nog wel gelachen. De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis met zijn Spaanse en Franse ambtgenoten Luis De Guindos en Michel Sapinon.
Kennelijk wordt er nog wel gelachen. De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis met zijn Spaanse en Franse ambtgenoten Luis De Guindos en Michel Sapinon. Foto AFP / Thierry Charlier

De vierde poging deze week van de Eurogroep van ministers van Financiën om een akkoord te sluiten en een bankroet van Griekenland te voorkomen, is op niets uitgelopen. De ministers komen zaterdag weer bijeen, zo staat op de site van de Raad van Ministers.

Twitter avatar alexstubb Alexander Stubb That’s it for today. Institutions and Greece to continue work. #Eurogroup back later, but not today.

Correspondent Peter Spiegel van de Financial Times meldt dat de Griekse premier Tsipras wil dat de Griekse crisis wordt besproken op de tweedaagse top van Europese leiders in Brussel. Op de overvolle agenda van de EU-leiders staan echter ook moeilijke thema’s als immigratie en de Britse roep om ‘substantiële hervorming’ van Europa, teneinde een Brexit te voorkomen. Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem gaat de EU-regeringsleiders wel bijpraten over de vorderingen van de onderhandelingen.

Twitter avatar SpiegelPeter Peter Spiegel Still talk of a #eurozone leaders summit tonite. @atsipras wants it discussed at heads, official tells me. #Greece

Plan na plan

Vandaag werd een nieuwe poging gedaan na het mislukken van een doorbraak gisteravond. Eurolanden, Europese Centrale Bank (ECB) en Internationaal Monetair Fonds (IMF) onderhandelen nu al vijf maanden met Athene over maatregelen die het moet nemen om in aanmerking te komen voor 7,2 miljard euro noodsteun. Maandag leek er sprake van een doorbraak, toen Tsipras met voorstellen kwam die tegemoet kwamen aan wensen van de schuldeisers.

In de plannen stond onder meer:
■ Dat in 2015 en 2016 in totaal 7,9 miljard euro wordt bezuinigd;
■ Dat de pensioenuitgaven in 2016 met 1,8 miljard euro worden beperkt. Meer dan Europa had geëist;
■ Dat de btw- verhoging iets lager wordt: 0,74 procent van het bbp (eis was 1 procent).

Gisteren bleek echter dat de geldschieters ontevreden zijn over hoe Tsipras die bezuiniging wil realiseren, schrijft onze correspondent in Brussel Stéphane Alonso vandaag in NRC. In plaats van de gewenste pensioenkortingen moesten er lastenverzwaringen (lees: meer belastinginning) komen. En daar had vooral het IMF moeite mee. Er zijn immers al grote problemen met belastinginning in Griekenland. Alonso:

Tsipras’ plan is daarom grondig herschreven. Geldschieters willen dat Griekenland de pensioenleeftijd sneller verhoogt (niet 2025, maar 2022) en dat een ‘solidariteitsbonus’ voor de allerarmste gepensioneerden al in 2017 gefaseerd wordt afgeschaft, niet in 2018. Tsipras sprak via Twitter van “en vreemde houding” en trok de bereidheid van geldschieters een akkoord te sluiten in twijfel. De tweet leidde tot een scherpe beursreactie.

De betreffende tweets:

Twitter avatar tsipras_eu Alexis Tsipras The repeated rejection of equivalent measures by certain institutions never occurred before-neither in Ireland nor Portugal. #Greece (1/2)
Twitter avatar tsipras_eu Alexis Tsipras This odd stance seems to indicate that either there is no interest in an agreement or that special interests are being backed. #Greece (2/2)

Saneren staatsschuld

Vandaag lekte via de Financial Times het nieuwe tegenvoorstel van ECB, IMF en EU uit. Daaruit bleek dat de trojka het Griekse voorstel vrij rigoureus heeft gewijzigd, zegt Alonso. Ook zijn “flink wat hervormingen erin teruggezet en andere zaken aangescherpt.”

“Wat op de achtergrond meespeelt, is dat Griekenland graag wil dat de geldschieters iets van hun torenhoge staatsschuld saneren, een onderwerp wat de kredietverstrekkers tot nu steeds uit de weg zijn gegaan omdat ze dit niet zien zitten. Dat zou nog wel eens een laatste ruilmiddel kunnen zijn. Al zal er waarschijnlijk niet iets concreets over wegwerken van de schulden worden afgesproken.

Maar ik kan me voorstellen dat Griekenland akkoord kan gaan met dit voorstel, als de regeringsleiders dan later vandaag zullen verklaren dat er verder gepraat gaat worden over sanering van de schulden van het land.”

Andere commentaren op het voorstel:

Twitter avatar carstenbrzeski Carsten Brzeski According to this new compromise obtained by @SpiegelPeter differences have become smaller once again. Debt relief looks like final red line
Twitter avatar YanniKouts Yannis Koutsomitis Creditors’ proposal includes several concessions to #Greece. Blame game not as easy now.

.

Twitter avatar YanniKouts Yannis Koutsomitis Moscovici says solution is within reach; Institutions plan is “solid” socially and economically http://t.co/rA8qhaxa9m #Greece