Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Eerst even afrekenen met Fabio

Rusland is klaar met zijn bondscoach Capello, maar ontslag gaat te veel geld kosten. Tot spijt van de fans.

Bondscoach Capello
Bondscoach Capello foto MARIO CRUZ/epa

En nog altijd is Rusland niet verlost van Fabio Capello. Vorige week zondag speelde het Russische nationale elftal in Moskou een belangrijke EK-kwalificatiewedstrijd tegen Oostenrijk – toch geen voetbalgrootmacht.

Rusland verloor met 0-1. Met een kloeke omhaal scoorde de Oostenrijkse spits Marc Janko de enige goal van de wedstrijd. Rusland stelde daar bitter weinig tegenover. Na de wedstrijd klonk er zelfs kritiek vanuit het Kremlin. „Pure armoede”, zo constateerde Sergej Ivanov, kabinetschef en rechterhand van president Poetin.

Russische voetballiefhebbers kijken al maanden uit naar Capello’s vertrek. De Italiaanse topcoach, 69 toch al, leidde het nationale team weliswaar naar het WK in Brazilië, maar tijdens de eindronde was het spel niet om aan te zien. Rusland won geen enkele ontmoeting en scoorde in drie poulewedstrijden slechts twee maal. Daarna werd de dalende lijn doorgezet met een uiterst matige EK-kwalificatiereeks. Rusland staat nu derde in de poule, acht punten achter Oostenrijk.

Toch is Capello nog steeds in functie. Gisteren rukten Russische media uit naar de jaarvergadering van de Russische Voetbalbond. Aldaar, zo had de bond vorige week zelf aangekondigd, zou „de vraag” over „het mogelijke vertrek” aan de orde worden gesteld. Maar de dag voor de vergadering probeerde Nikita Simonjan, ad-interim voorzitter, de verwachtingen wat te temperen. „Ik kan het aftreden van Capello niet bekend maken. Dat kunnen we pas doen als we volledig met hem hebben afgerekend.”

Het verlengde contract dat de Italiaanse coach in januari 2014 tekende met de Russische voetbalbond is zo goudgerand dat het de Russische voetbalbond maar niet lukt om van hem af te komen. In april van dit jaar slaagde het Russische blad Novaja Gazeta, in samenwerking met de internationale journalistieke onderzoeksgroep OCCRP, er in dat contract boven water te krijgen. Capello verdient 7 miljoen euro per jaar.

Daar bovenop komen premies: 1 miljoen voor de kwalificatie voor het EK, 5 miljoen voor het binnenhalen van de wereldtitel in 2018, als het WK in Rusland wordt gespeeld.

Maar het salaris is niet het probleem. Toptrainers kosten veel geld, en Capello (vijf keer de titel in de Serie A, twee keer de Spaanse titel en één keer de Champions League) stond in het verleden garant voor succes – hoewel de Engelsen gemengde gevoelens hebben overgehouden aan zijn tijd als England manager.

Het probleem zijn de ontbindende voorwaarden. De Italiaan en de bond hebben geen specifieke afkoopsom afgesproken: in het geval van ontslag moet de Russische bond het hele salaris over de contractperiode – 32,6 miljoen euro – terugbetalen, met aftrek van de premies en het geld dat al is overgemaakt. De gezaghebbende Russische nieuwssite RBK becijferde de totale ontslagvergoeding deze week op 21,6 miljoen euro.

Dat geld heeft de Russische bond nu niet. Sterker nog: ondanks ruime bijdragen van de FIFA voor het organiseren van het aanstaande WK staat de Russische voetbalbond er financieel slecht voor. Ad hoc-leningen van rijke oligarchen als Alisjer Oesmanov hebben de problemen voorlopig nog niet opgelost. Vorige week, zo meldde RBK, heeft minister van Sport Vitali Moetko (oud-voorzitter van de voetbalbond) tijdens het International Economic Forum in Sint Petersburg het ontslag van Capello met Poetin besproken. Poetins woordvoerder ontkende dat deze week. Maar hoe dan ook is Capello’s contract Chefsache: onder het contract prijkt ook de naam van minister Moetko.

Met het contract van Capello is nog iets vreemds aan de hand. Novaja Gazeta en het OCCRP zeggen ook in bezit te zijn van een tweede overeenkomst, tussen de Britse firma Chestersen en een bedrijf uit Monaco, Faro Management. Hierin is vastgelegd dat Chestersen 10 miljoen euro zal betalen voor consultancywerk, marketing en reclamediensten „voor de heer Fabio Capello”. Faro Management heeft al eerder zaken gedaan met de Russische bond. Een oud-bestuurder van Chestersen was betrokken bij het beruchte Proxy Platform, een enorm internationaal witwasnetwerk. Wie verdient er nog meer aan Capello’s miljoenencontract?

De gemiddelde Rus maakt zich vooral zorgen over het aanstaande WK. Gaat dat wel door? Zelfs op regeringsniveau wordt men onderhand zenuwachtig over het steeds verder uitdijende FIFA-schandaal, en de roep om herziening van de toewijzing aan Rusland (2014) en Qatar (2018). Vorige week maakte Vladimir Markin, de hoogste baas van het Russische Openbaar Ministerie, zich openlijk kwaad over het strafrechtelijk onderzoek van de FBI. „De Amerikanen hebben het volste recht”, zo zei Markin cynisch, „om te gaan onderzoeken hoe het zit met de keuze voor de VS voor het WK van 1994”.