Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Drie jaar cel voor neparts uit Huissen

De 53-jarige Fred B. uit Huissen bij Arnhem is veroordeeld tot drie jaar cel, waarvan één jaar voorwaardelijk, omdat hij zich heeft uitgegeven als arts. De neparts schreef medicijnen voor, verwijderde vetbulten en cystes en diagnosticeerde een vrouw onterecht met kanker.

De gevel van Medisch Centrum Sanit, de praktijk van de neparts uit Huissen.
De gevel van Medisch Centrum Sanit, de praktijk van de neparts uit Huissen. Foto ANP / Danny van den Berg

De 53-jarige Fred B. uit Huissen bij Arnhem is veroordeeld tot drie jaar cel, waarvan één jaar voorwaardelijk omdat hij zich heeft uitgegeven als arts. Dat meldt Rechtspraak.nl

De rechtbank in Arnhem acht bewezen dat de neparts zonder papieren diagnoses stelde, mensen behandelde, medicijnen verkocht en soms mensen zelfs liet opereren in China.

Onnodige operatie

Zo kreeg een vrouw een onnodige borstoperatie in China omdat ze borstkanker zou hebben. B. vertelde de vrouw dat er kankerwerende matjes werden geplaatst en verkocht haar vervolgens een ‘chemotherapie’ van 90.000 euro omdat ze inmiddels ook schildklierkanker zou hebben. De vrouw had geen kanker.

Verbod om in de gezondheidszorg te werken

De rechtbank verbiedt B. ook om in de gezondheidszorg actief te zijn. De proeftijd bij de voorwaardelijke straf is vijf jaar, omdat de rechtbank vreest dat B. anders snel weer in de fout gaat.

De neparts maakte van de massagesalon van zijn vrouw een “medisch centrum”. Hij noemde het een medical center en droeg een witte jas met het artsenteken (een esculaap).

In zijn praktijk stonden allerlei medicijnen die hij zonder vergunning had ingevoerd uit België. Deze medicijnen schreef hij ook voor en hij verkocht ze aan mensen die bij hem onder behandeling stonden.

Het verboden afslankmiddel relacore, waarvan hij wist dat het gevaarlijk was, behoorde onder andere tot zijn medicijnvoorraad. De man verwijderde ook vetbulten en cystes zonder dat hij daarvoor geschoold is.

De rechtbank vond in totaal acht van de negen beschuldigingen bewezen.