Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Close Up: My name is Orson Welles

De viering van het honderdste geboortejaar van Orson Welles gaat gepaard met een aantal verheugende activiteiten. Zo verschijnen er veel nieuwe boeken en documentaires over de geniale film- en theaterregisseur, radiomaker, acteur en amateur-goochelaar. Welles’ Citizen Kane (1941), gemaakt toen hij 25 was, is een van de invloedrijkste debuutfilms uit de filmgeschiedenis. In My name is Orson Welles komt Welles gelukkig zelf veelvuldig aan het woord op archiefbeelden, want hij kan uitstekend anekdotes opdissen. Dochter Chris vertelt over haar vader, die ze terecht ‘larger than life’ noemt. Ook zijn er interviews met regisseurs Martin Scorsese en Peter Bogdanovich.

Ze betogen dat Welles’ latere carrière, toen hij veel (onaffe) films in Europa maakte, ook zeer de moeite waard is. De Welles-fanaat wist dit al, maar het kan geen kwaad nog eens te benadrukken hoe sterk bijvoorbeeld zijn Shakespeare-verfilmingen zijn. Jammer dat er niet wordt gesproken over zijn briljante tv-werk maar ook daar goed nieuws: Around the World with Orson Welles komt eind augustus uit op dvd.

André Waardenburg