Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Onderwijs

3Doc: Shinewereld

Documentaire over Nederlandse jongeren die actief zijn op YouTube. Sinds een aantal jaar heeft ‘vloggen’ (videobloggen) voor een aantal van hen zeer serieuze vormen aangenomen. Zij zijn dermate populair dat ze met hun vlog een goede boterham verdienen. Het succes heeft echter ook een keerzijde: de prestatiedruk is zeer groot, school en werk wordt opgegeven en hun privé-leven lijdt er soms onder. Zo vertelt beauty-vlogger Vera dat ze soms op straat wordt uitgescholden en regelmatig hatelijke reacties op haar filmpjes krijgt.