Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

De Wrap: witte aardbeien, rabarbercocktails en Grieks gemis

Weet jij wat de ‘heilige stengel’ is? Hoe heten witte aardbeien? En wat missen we als de Grieken niet alleen uit de euro maar ook uit de keuken verdwijnen? In de rubriek De Wrap bespreken we wekelijks trends, recepten, restaurants en al het andere wat voedsel en drankjes zo smakelijk kan maken.

Ananasaardbeien.
Ananasaardbeien. Foto screenshot Twitter

Weet jij wat de ‘heilige stengel’ is? Hoe heten witte aardbeien? En wat missen we als de Grieken niet alleen uit de euro maar ook uit de keuken verdwijnen? In de rubriek De Wrap bespreken we wekelijks trends, recepten, restaurants en al het andere wat voedsel en drankjes zo smakelijk kan maken.

Witte aardbeien

Plukken, plukken, plukken. Het devies voor de liefhebbers van aardbeien deze maand(en). De junidragers worden nu geoogst, de doordragers volgen volgende maand. En aangezien ook Wimbledon volgende week begint is het dus tijd voor aardbeien met slagroom. Kan je in (hele) chique vorm krijgen in restaurant Joelia in Rotterdam. Wie een keer wat anders wil, moet eens witte ananasaardbeien proberen. Vorige maand at onze recensent Joël Broekaert nog een heerlijke aardbei-pavlova bij restaurant De Smidse Culinair in Aalten. Koken met aardbeien is natuurlijk ook mogelijk: wat dacht je van een aardbeiensoufflé of een sabayon met warme aardbeien, yoghurtijs en citroenbasilicum.

Cocktail? Rabarber erbij!

Het is deze week Nederlandse Rabarber Week. Schijnbaar al de derde editie, dus ‘de heilige stengel’ - zoals de organisatie de groente zelf noemt - is populair. Niet zo gek, want rabarber is veelzijdig. Zo is ie lekker als rokerige variant van de barbecue, kan je er een fantastische crumble mee maken, is hij in taartvorm te verkrijgen en ook als toetje te veroberen in een fool of als ijs. Afijn, veelzijdig dus. Vraag maar na bij de Britten. Minder bekend is de rabarber als onderdeel van een cocktail - zoals de Rhubard Flip of de Rhubellini. De organisatie, die zelf een rabarberlikeur in de verkoop heeft staan, heeft zelfs een wedstrijd uitgeschreven voor het lekkerste mixdrankje, mits er maar een stengel of rabarberlikeurtje inzit. Zo’n likeurtje zelf maken kan trouwens ook.

Geen honger maar TREK

Als het goed is hebben mensen in Nederland geen honger, maar trek. Dat moeten ze bij het Food Truck Festival TREK ook gedacht hebben. Noem het een kopie van de Rollende Keukens (stom of leuk?), dat zal ze niets uitmaken. Ook hier is sprake van een grote uitbreiding: vorig jaar alleen nog in Utrecht en Den Haag te bewonderen, dit jaar zijn ze in Rotterdam, Utrecht, Maastricht, Enschede, ’s-Hertogenbosch, Amsterdam & Den Haag. Dit weekend staan ze in het Hunnerpark in Nijmegen. Gratis, met tientallen foodtrucks en live muziek. Net zo leuk als de Parade (vorige week begonnen in Rotterdam) of die keukens op wielen.

Griekenland op het bord

Het is de week van de waarheid voor de Grieken. De zoveelste - en dit keer echt de laatste als we Europa mogen geloven. Zou een Grexit ook betekenen dat het Griekse eten uit onze keukens verdwijnt? Laten we hopen van niet. Want werden de Mediterrane landen aan het begin van de financiële crisis opeens ‘knoflooklanden‘ genoemd - wat niet geheel onterecht is als je kijkt naar hun keuken - ze zetten behoorlijk lekkere dingen op tafel. Probeer deze keftedes maar eens. Of inktvis in wijn. Zelfs de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis kan altijd nog kok worden als de onderhandelingen niet lukken, want hij schijnt een aardige Thaise maaltijd op tafel te kunnen zetten.