Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

De ramadan maakt leven in snikheet Karachi tot een hel

Het dodental in Karachi door de hitte blijft stijgen. De ramadan en het uitvallen van de stroom dragen daartoe bij.

Door een zeebriesje daalde de temperatuur in de Pakistaanse havenstad Karachi gisteren van 45 naar 37 graden. Maar veel verlichting bracht dat niet. Er vielen gisteren weer 229 doden door de hittegolf die het gebied nu al dagen teistert.

Van de 40.000 mensen die sinds zaterdag in de zuidelijke provincie Sindh zijn opgenomen met verschijnselen van een zonnesteek stierven er 1.011, van wie 950 in Karachi, een stad met zo’n 20 miljoen inwoners.

In Pakistan stijgt de temperatuur wel vaker tot boven de 40 graden. Dat er nu relatief veel slachtoffers vallen lijkt te komen door de ramadan, de islamitische vastenmaand waarbij moslims overdag eten noch drinken.

Zowel op internet, in kranten als op radio en tv hebben verscheidene islamitische geestelijken duidelijk gemaakt dat wie niet fit genoeg is om de combinatie van hitte en vasten te doorstaan, niet gehouden is aan de ramadan.

Volgens Khurram Sohail (32), een schrijver die in Karachi woont, heeft dat weinig effect. „De mensen weten dat de shari’a vele uitzonderingen biedt op de ramadan. Maar wie niet vast, krijgt last met zijn buren. De sociale controle is enorm. Het zijn echt fanatiekelingen hier.”

In veel mortuaria is inmiddels geen ruimte meer voor de doden. Ook zijn er te weinig begrafenisbusjes om de doden te vervoeren naar de begraafplaatsen. Volgens Pakistaanse media misbruiken doodgravers de situatie door vermogens te rekenen voor het delven van extra graven. Een krant beschrijft hoe een overledene naar de begraafplaats werd vervoerd in een voedselbusje en een ander met een openbare bus.

Khurram Sohail beschrijft hoe de situatie de afgelopen dagen verergerde door het uitvallen van de elektriciteit. „Soms wel zeven, acht uur lang. Koelkasten, ventilatoren en airconditioners werken niet. Het provinciale parlement heeft zijn eigen generator. Een parlementariër stelde voor uit solidariteit met het volk de airco’s een uurtje uit te zetten. Wat denkt zo iemand wel?”

De woede jegens politici is groot in Karachi, ook bij Sohail. „Onze staats-gezondheidszorg functioneert niet omdat politici het geld in hun eigen zakken steken. Zelf gaan ze naar dure particuliere ziekenhuizen. Hetzelfde met de stroomvoorziening: er zouden deze zomer geen storingen zijn. Maar zie: het is nog erger dan normaal.

Verschillende particuliere organisaties hebben noodhulpposten in de stad opgericht waar mensen met oververhittingsverschijnselen worden behandeld. „We moeten onszelf helpen. Van de overheid verwachten we niets meer”, zegt Sohail. “Alleen het leger probeert nog iets te doen.” Sohail vertelt hoe op steeds meer plekken in de stad paramilitaire eenheden van de Rangers en legereenheden medische posten opzetten. Er zouden er al ruim 40 zijn geopend. Generaal-majoor Asghar Nawaz, die behalve legercommandant ook voorzitter van de nationale rampenautoriteit is, zei gisteren dat „Karachi tot rampgebied” moet worden verklaard – wat het leger er vrij spel zou geven.

Sohail heeft liever dat het leger zijn macht doet gelden, dan dat burgerpolitici nog langer aanrommelen.

Karachi verwacht de komende dagen regen maar volgens weerkundigen volgt dan weer een hittegolf met temperaturen van ruim 40 graden.