Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Vluchtelingen

‘De asielexpres moet worden gestopt’

Migratie is een hoofdthema op de top die vanavond in Brussel begint. Het aantal migranten, en het aantal asielaanvragen, stijgt explosief.

Het is bijna geen nieuws meer: weer een paar honderd bootvluchtelingen aangekomen in de havens van Sicilië, weer rubberbootjes die ’s ochtends vroeg landen op de stranden van Lesbos of Kos, weer groepen migranten die door de bossen van Servië op weg zijn naar Hongarije. Maar de optelsom doet overal alarmbellen afgaan. Sinds de winter voorbij is zijn het er duizenden per dag, iedere dag weer. Italië, Griekenland en Hongarije hebben, ieder, nu al meer dan 50.000 migranten te verwerken gekregen. En het jaar is nog niet eens halverwege.

Deze drie landen zijn schakels op de belangrijkste routes naar de Europese Unie. Ook langs andere routes komen mensen binnen, maar daar zijn de aantallen kleiner – en het blijft een gegeven dat de meeste illegale migranten met een visum de EU zijn binnengekomen en langer zijn gebleven dan mag.

Politiek en samenleving in veel Europese landen worstelen met deze stroom migranten. Aan de zuidgrenzen zijn of worden op verscheidene plaatsen hekken gebouwd. Op veel plekken is die migratiedruk iedere dag voelbaar. Op de treinstations aan de Frans-Italiaanse en de Italiaans-Oostenrijkse grens. Op de toeristenstranden van de Griekse eilanden. In de Noord-Franse havens. In de beboste heuvels tussen Servië en Hongarije. Aan de Bulgaars-Turkse grens. En natuurlijk overal in de opvangcentra voor migranten. Er is vrijwel geen Europees land waar die niet ver boven hun capaciteit zijn gevuld.

Met de toename van het aantal migranten is ook het aantal asielaanvragen explosief gestegen. Op de eurotop die vanavond begint, wordt gesproken over de spreiding van 40.000 vluchtelingen uit Syrië en Eritrea . Het was de bedoeling dat een voorstel van de Europese Commissie hierover op de top zou worden aangenomen, maar er bestaat veel verzet tegen het idee van verplichte quota, op basis van inwoneraantal, bruto binnenlands product, en eerdere inspanningen. Over het tweede element in het commissievoorstel, een asielaanbod voor 20.000 vluchtelingen die nu nog buiten de EU zijn, hoor je weinig meer. Ondertussen blijven er migranten komen, iedere dag weer.