Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Arbeidsmarkt

‘Crisisheffing met terugwerkende kracht deugt niet’

Foto ANP / Ed Oudenaarden

De crisisheffing van 16 procent op salarissen van boven 150.000 euro had niet met terugwerkende kracht mogen worden opgelegd. Dat oordeelt een advocaat-generaal van de Hoge Raad in een advies. Dergelijke adviezen worden meestal overgenomen door de Hoge Raad.

In het ‘Lenteakkoord’ van mei 2012 besloten VVD, CDA, ChristenUnie, GroenLinks en D66 de crisisheffing op te leggen. Deze moest achteraf door werkgevers betaald worden. Die hadden daartegen, samen met belastingadviseurs, bezwaar gemaakt.

De advocaat-generaal stelt in zijn advies dat de heffing over salaris vóór de aankondiging in mei in strijd is met het internationale eigendomsrecht.

Mogelijk moet helft crisisheffing terugbetaald

In 2012 werd bijna 600 miljoen aan crisisheffing opgehaald. Peter Kavelaars van advieskantoor Deloitte, één van de initiatiefnemers van het bezwaar, schat dat het advies kan betekenen dat de helft moet worden terugbetaald. De heffing had in de eerste vijf maanden niet mogen worden opgelegd en in die periode worden ook altijd bonussen, winstdelingen en vakantiegeld uitgekeerd.

Het ministerie van Financiën wil niet reageren voordat zeker is of de Hoge Raad het advies overneemt.