Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Geopolitiek

Als Britten EU verlaten, heeft Nederland daar het meeste last van

Nederland zal van alle lidstaten het meest lijden onder een eventueel vertrek van de Britten uit de Europese Unie, een Brexit. Dat concludeert het Britse strategische adviesbureau Global Counsel van oud-eurocommissaris Peter Mandelson in een vanochtend gepresenteerd onderzoek.

Het is het eerste onderzoek dat kijkt naar zowel de economische en politieke risico’s voor de overige 27 lidstaten mochten de Britten bij het door hun premier beloofde referendum vóór uittreden stemmen. De impact daarvan zal het ingrijpendst zijn voor henzelf, maar ook andere landen zijn kwetsbaar. Na Nederland lopen Ierland en Cyprus (als voormalige Britse kolonie) het meeste risico. Italië, Slovenië, Roemenië en Kroatië hebben het minst te verliezen.

„Geografie maakt uit”, zegt econoom Gregor Irwin van Global Counsel. „Nederland heeft sterke handels- en investeringsbanden en financiële relaties met het Verenigd Koninkrijk.” Hij wijst in het rapport onder meer op de Nederlandse handel met de Britten, in 2013 goed voor 49 miljard euro.

„Dat illustreert hoe kwetsbaar Nederland is. We zeggen niet dat er schade zal zijn, maar wel dat die mogelijkheid bestaat.”

Nederland en het Verenigd Koninkrijk hebben bovendien „een lange traditie van samenwerking” bij EU-beleid, bijvoorbeeld bij het terugdringen van regulering. „De Britten promoten nu het Nederlandse model. Het zou moeilijker kunnen worden voor Nederland om invloed uit te oefenen.”

Irwin ziet één voordeel van een Brexit. „Amsterdam zou kunnen proberen bedrijven naar zich toe te halen. Maar daarin is het een van de vier: ook Parijs, Frankfurt en Dublin zullen dat doen.”