Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Boko Haram doodt veertig burgers in Nigeria en Niger

Militanten van de islamitische terreurbeweging Boko Haram hebben bij aanvallen op dorpen in Nigeria circa veertig mensen gedood. Ook in buurland Niger werden slachtoffers gemaakt.

Nigeriaanse vluchtelingen in een kamp in Yobe (Nigeria) op 13 mei 2015.
Nigeriaanse vluchtelingen in een kamp in Yobe (Nigeria) op 13 mei 2015. Foto EPA

Bij aanvallen van militanten van de islamitische terreurbeweging Boko Haram zijn in Nigeria zo’n veertig mensen gedood. Ook in buurland Niger werden slachtoffers gemaakt: ten minste vijf burgers zijn gedood. Dat meldt persbureau Reuters.

De strijders vielen in Nigeria twee dorpen in de noordoostelijke deelstaat Borno binnen, staken huizen in brand, vermoordden dorpelingen en beroofden winkels. Reuters spreekt van een bloedbad.

In de afgelopen weken zijn in het noordoosten van Nigeria al meer dan honderd mensen vermoord, vooral door bomaanslagen en zelfmoordaanslagen. Drie dagen geleden werden ten minste dertig mensen gedood bij een zelfmoordaanslag in Maiduguri, de grootste stad van het noordoosten van Nigeria.

Ook in Niger bloedbad aangericht

Ook in Niger werd ‘s nachts een bloedbad aangericht. Vijf bewoners werden vermoord toen Boko Haram-terroristen op paarden en motorfietsen het dorp Yebi, in het zuiden van het land vlak bij Bosso, aanvielen. Na het vermoorden van de bewoners staken de militanten het dorp in de fik. De aanslag is onderdeel van een reeks nachtelijke aanvallen van Boko Haram in Niger; vorige week werden 38 mensen gedood in dezelfde regio, tegen de zuidelijke grens van het land.

Noodtoestand uitgeroepen

Ondanks dat Niger veel militairen inzet tegen de terreurorganisatie is het zuidelijk deel van het land dit jaar al tientallen keren aangevallen. De regering heeft voor de regio de noodtoestand uitgeroepen. Lokale autoriteiten hebben intussen ruim 600 mensen opgepakt, van wie wordt gedacht dat ze connecties hebben met Boko Haram.

In navolging van de aanslagen van vorige week, heeft Niger aangekondigd met grondtroepen en luchtaanvallen de strijders op te sporen.

Leger wordt uitgebreid

De aanslagen komen op een moment dat Nigeria en zijn buurlanden voorbereidingen treffen om hun regionale leger te versterken. Dit leger slaagde er dit jaar een aantal keer in om Boko Haram uit enkele steden en dorpen te verdrijven.