Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wetenschap

Onderzoek baarmoederhalskanker verdeelt pathologen

De komst van het nieuwe bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker zorgt voor verdeeldheid onder Nederlandse pathologen. Ruim tachtig pathologen pleiten ‘met klem’ voor een onafhankelijke commissie die de totstandkoming van het nieuwe bevolkingsonderzoek tegen het licht houdt en onderzoekt op mogelijke belangenverstrengeling.

Foto: ANP / Lex van Lieshout

De komst van het nieuwe bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker zorgt voor verdeeldheid onder Nederlandse pathologen. Ruim tachtig pathologen pleiten “met klem” voor een onafhankelijke commissie die de totstandkoming van het nieuwe bevolkingsonderzoek tegen het licht houdt en onderzoekt op mogelijke belangenverstrengeling.

Dit schrijven ze in een brief aan het bestuur van de Nederlandse Vereniging voor Pathologie (NVVP), die in handen is van NRC.

Kwestie-Meijer is aanleiding brief

Aanleiding voor de brief is de belangenverstrengeling door emeritus hoogleraar pathologie Chris Meijer (VUmc). Hij was een belangrijk adviseur van de Gezondheidsraad die de minister in 2011 adviseerde tot een nieuw bevolkingsonderzoek over te gaan. Daarbij verzweeg hij zakelijke belangen.

Het NVVP-bestuur erkent in een reactie aan haar leden dat “de emoties over de kwestie-Meijer hoog oplopen”. De hoogleraar is inmiddels onder druk opgestapt als lid van de Gezondheidsraad. Die raad stelde in een brief aan de minister dat met de wetenschappelijke onderbouwing van zijn advies niets mis is. Ook zonder Meijers werk blijft dat advies volgens de raad overeind.

Onderzoek zou diskwalificatie Gezondheidsraad zijn

Een onafhankelijk onderzoek zoals de pathologen bepleiten, is volgens het NVVP-bestuur daarom “geheel buiten de orde”. De onderbouwing van het nieuwe bevolkingsonderzoek staat “los van de wetenschappelijke integriteit van Meijer”. Nu aandringen op een onafhankelijk onderzoek zoals de pathologen willen, zou “een diskwalificatie van zowel de Gezondheidsraad als de minister impliceren”.

De invoering van het nieuwe bevolkingsonderzoek is door verschillende tegenslagen opnieuw uitgesteld. Nu met drie maanden, tot 1 juli 2016.

De pathologen namens wie de brief is gestuurd, vertegenwoordigen bijna een kwart van de beroepsgroep. Ze zijn afkomstig van veertien grote laboratoria en ziekenhuizen verspreid over het land, waaronder het LUMC in Leiden, Isala Klinieken in Zwolle en Medisch Centrum Haaglanden.