Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

De helft van de vrouwen heeft de laatste vijf jaar een uitstrijkje laten maken

Meer dan de helft van de vrouwen van 16 jaar of ouder heeft de laatste vijf jaar een uitstrijkje laten maken. 37 procent van de vrouwen vanaf 16 jaar liet in de afgelopen twee jaar een borstonderzoek doen. Dit blijkt uit onderzoek van het CBS. Vrouwen tussen de dertig en zestig krijgen eens in de vijf jaar een oproep voor het laten maken van een uitstrijkje in het kader van het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Ruim 78 procent van deze vrouwen heeft een uitstrijkje laten maken. Bijna 9 procent heeft dit nog nooit laten doen. (NRC)