Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Antilichaam vangt bloedverdunner weg

Een speciaal antilichaam brengt binnen enkele uren de natuurlijke bloedstolling weer op gang bij patiënten die het antistollingsmiddel dabitagran slikken. Het middel is nu voor het eerst getest bij 90 patiënten. Hun bloed bleek dankzij het middel al binnen enkele minuten beter te stollen in laboratoriumtests. Maar het is nog te vroeg om uit maken of het antilichaam ook levens redt. Want niet elke slikker van de bloedverdunner kon worden gered. De resultaten werden gisteren gepubliceerd in The New England Journal of Medicine.

Dabigatran (merknaam Pradaxa) behoort tot de zogeheten nieuwe generatie antistollingsmiddelen. Deze zijn voor de patiënt makkelijker in het gebruik dan de oude antistollingsmiddelen, omdat de dosering niet zo nauw komt. Maar de nieuwe stollingsremmers hebben wel als nadeel dat plotselinge bloedingen niet zo makkelijk zijn te stoppen. Het duurt wel 24 tot 48 uur voordat het middel is uitgewerkt, en dat kan levensbedreigend zijn. De fabrikant van dabitagran, Boehringer Ingelheim, heeft nu het antilichaam idarucizumab ontwikkeld om de werking van het medicijn onmiddellijk te kunnen opheffen.

Dat antilichaam, toegediend met twee injecties, vangt het antistollingsmiddel weg uit het bloed. Het bleek bij mensen die dabitagran slikten vanwege hartritmestoornissen inderdaad de bloedstolling te normaliseren. Het ging om ouderen die met een ernstige bloeding in het ziekenhuis kwamen of acuut een operatie moesten ondergaan.

Bij één deelnemer, die per ongeluk een forse overdosis dabitagran had geslikt, kon toediening van het antilichaam voorkomen dat deze patiënt een dialyse moest ondergaan.