Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Aardigst

Schrijfster houdt van schrappen. Resultaat: de reeks ultrakorte verhalen ‘X & Y’ over relaties.

Illustratie Olivia Ettema
Illustratie Olivia Ettema

De vriendengroep bestaat uit zeven aardige mensen en een minder aardige, Miranda. De zeven sluiten Miranda niet buiten, daar zijn ze te aardig voor.

Miranda vertelt op zeker moment dat het tijd is voor iets nieuws. Een nieuwe uitdaging. Er heeft er zich al een aangediend: ze kan terecht bij Google Deutschland. Het is nog niet helemaal duidelijk wat ze te doen zal krijgen, maar wat het ook wordt, het is in elk geval goed voor haar Duits. Miranda vindt zichzelf ondernemend, sprankelend, geen kantoortype en ze straalt dat zo nadrukkelijk uit dat Steven en haar andere vrienden zich het tegenovergestelde beginnen te voelen: kantoortypes. Niettemin zijn ze blij voor haar en organiseren ze een afscheidsetentje bij Steven thuis, want Miranda heeft haar appartement inmiddels al voor een half jaar onderverhuurd.

Na twee weken is Miranda plotseling weer terug in de stad. De klus bij Google Deutschland bestond eruit dat ze in haar eentje moest rondrijden in een Google Street View auto, en hoewel je dat ondernemend kunt noemen, was het niet wat Miranda ervan had verwacht.

Ze was zich eenzaam en verloren gaan voelen op de druilerige Zuid-Duitse wegen, en ze verlangde terug naar haar vrienden in Alkmaar. Omdat ze niet in haar huis kan, biedt Steven, de aardigste van de zeven, haar zijn logeerkamer aan.

Miranda is veel thuis omdat ze niet een-twee-drie een nieuwe baan vindt, en Steven ook, want die zit in de Ziektewet vanwege zijn knie. Ze zitten dus veel op elkaars lip, maar het stoort Steven allerminst. Van hem is de anekdote bekend dat hij een jaar lang naar school heeft gestept nadat de ketting van zijn fiets was afgegaan.

Miranda steekt daarentegen haar opluchting niet onder stoelen of banken als ze na al die maanden eindelijk haar eigen huis weer in kan. Ze vertelt de hele groep hoe onmogelijk het was om bij Steven te wonen, dat hij niet doortrekt en niet afwast. Dat hij als een zombie op de bank zit, en wat dat doet met je gemoed.

De aardige vrienden reageren als altijd heel begrijpend. Ze zeggen dat ze zich dat wel kunnen voorstellen. Ze zijn ontzettend blij voor haar dat ze van die vreselijke situatie is verlost.