Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

Zomergasten 2015 bekend: Aboutaleb, Buwalda, Simone van Saarloos

De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb, schrijver Peter Buwalda en biografe Annejet van der Zijl behoren tot de Zomergasten dit jaar. Dat heeft de VPRO zojuist bekendgemaakt op de website. In Zomergasten, vanaf 26 juli zes zondagavonden lang op NPO 2 te zien, interviewt Wilfried de Jong gasten aan de hand van hun favoriete tv-fragmenten. We zetten de gasten op een rij.

Ahmed Aboutaleb (in de uitzending op 26 juli)
De burgemeester van Rotterdam (Beni Sidel, Marokko, 1961) groeide op als zoon van een imam in het Rifgebergte. In 1976 kwam hij als vijftienjarige met zijn moeder en broers naar Nederland. Hij voltooide de HTS en werd verslaggever voor Veronica, NOS Radio en RTL Nieuws. In 2003 sloot hij zich aan bij de PvdA, in 2004 werd hij wethouder in Amsterdam.

Aboutaleb kreeg landelijke bekendheid door na de moord op Theo van Gogh ferme taal uit te slaan jegens moslimextremisten en zich tegelijk als bindend figuur op te werpen. In 2007 werd hij staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en begin 2009 werd hij burgemeester van Rotterdam. Aboutaleb is liefhebber van de Arabische poëzie, hij vertaalde werk van de Syrische dichter Adonís.

Foto Maaike Engels / Urbi et Orbi.

Foto Maaike Engels / Urbi et Orbi.

Peter Buwalda (in de uitzending op 2 augustus)
Met zijn debuutroman Bonita Avenue schreef schrijver Buwalda (Brussel, 1971) vijf jaar geleden meteen een bestseller (300.000 exemplaren) die in The New York Times geroemd werd als ‘dazzling’. Vorig jaar verscheen Suzy vindt van niet, een bundeling van zijn Volkskrant-columns. Over Zomergasten zei hij twee jaar geleden in Het Parool:

“Ik kijk trouw. En dat geouwehoer de dag erna vind ik ook heerlijk. Ik vind het leuk dat het zo’n instituut is, een instituut van intellectuele folklore.”

Foto Maaike Engels / Urbi et Orbi.

Foto Maaike Engels / Urbi et Orbi.

Simone van Saarloos (in de uitzending op 9 augustus)
De 25-jarige columniste van nrc.next (Summit, New Jersey, 1990) is de jongste Zomergast ooit. Zij is half zo jong als de andere gasten; allen veertigers en vijftigers. Van Saarloos studeerde filosofie en literatuurwetenschappen in Amsterdam en New York. In 2013 schreef zij haar feministische credo in Vrij Nederland in reactie op de bestseller Wij zijn ons brein van Dick Swaab. Bullshit, zegt Simone: “Ik ben mijn borsten, ik ben mijn blonde haar.” En:

“Mijn feminisme gaat dan ook niet over slachtoffers versus heersers, maar over de bewustwording van het normenspel waarin we verkeren.”

Foto Maaike Engels / Urbi et Orbi

Foto Maaike Engels / Urbi et Orbi

Adriaan Geuze (in de uitzending op 16 augustus)
De landschapsarchitect (Dordrecht, 1960) ontwierp met zijn bureau West 8 het Rotterdamse Schouwburgplein, het schelpenstrand van de Oosterscheldekering, de beplanting van Schiphol, en ‘Happy Isles’ - nieuwe eilanden voor de Hollandse en Zeeuwse kust die tot zijn verdriet alleen op papier bestaan. Geuze richtte West 8 op in 1987, samen met Paul van Beek. Hij was gastdocent op Harvard University (1994-2007), is sinds 2012 bijzonder hoogleraar Landschapsarchitectuur aan de universiteit van Wageningen en behoort sinds dit jaar tot de vijfendertig leden van de Akademie voor Kunsten – een gremium van belangrijke kunstenaars. Geuze windt zich op over het ongeleid dichtslibben van Nederland:

“Sinds de wederopbouw leven we in een land zonder toekomstvisie. Iedereen kan een geluidswal eisen. Er is geen plan.”

Foto Maaike Engels / Urbi et Orbi

Foto Maaike Engels / Urbi et Orbi

Annejet van der Zijl (in de uitzending op 23 augustus)
De historica en biografe (Leeuwarden, 1962) begon in 1990 als journalist bij het weekblad Haagse Post. In 1998 debuteerde ze met Jagtlust, over de Gooische buitenplaats van dichteres Fritzi ten Harmsen van der Beek, die in de jaren vijftig en zestig een toevluchtsoord werd voor onstuimige schrijvers en kunstenaars. Ze brak door met Anna (2002), de biografie van schrijfster Annie M.G. Schmidt, die werd bewerkt tot tv-serie. Ook de bestseller Sonny Boy (2004, trailer hier) werd verfilmd, over de vooroorlogse liefde tussen een dwarse Hollandse en een Surinamer.

In 2010 promoveerde zij op de jonge jaren van prins Bernhard. Vorig jaar verscheen haar biografie van de 19de-eeuwse bierbrouwer Gerard Heineken.

Foto Maaike Engels / Urbi et Orbi

Foto Maaike Engels / Urbi et Orbi

Damiaan Denys (in de uitzending op 30 augustus)
De psychiater en filosoof (Wevelgem, Vlaanderen, 1965) is afdelingshoofd psychiatrie van het AMC en hoogleraar Psychiatrie aan de UvA. Hij promoveerde in 2004 aan de Universiteit Utrecht op dwangstoornissen, zijn specialisme. Denys zoekt in de psychiatrie de grens op met de neurologie. Hij is vooral befaamd door zijn experimenten met diepe hersenstimulatie (het gericht prikkelen van de hersenen met elektroden) bij dwangstoornis, depressie en verslaving.

Verder maakt Denys psychiatrisch theater. Met de voorstelling Wat is angst? (2012) stond hij onder meer op Lowlands. Begin dit jaar maakte hij een update: De wolf en de goudvis.

Foto Maaike Engels / Urbi et Orbi

Foto Maaike Engels / Urbi et Orbi