Zoeken naar zwaard van D’Artagnan

Code M van regisseur Dennis Bots, die een Gouden Kalf won met zijn film Achtste-groepers huilen niet, is een avonturenfilm voor de jeugd zonder al te veel pretenties. Dat de film iets te nadrukkelijk oogt als een reclamespot voor Maastricht – inclusief een flauwe cameo voor de lokale wereldster André Rieu – zullen de jonge kijkers voor lief nemen.

De elfjarige Isabel (Nina Wyss) neemt de zoektocht over van haar opa (Derek de Lint) die al zijn leven lang op zoek is naar het verdwenen zwaard van de musketier D’Artagnan, dat ooit aan een van zijn verre voorvaders is beloofd. Dat krijgt de kijker te zien in soms wat onhandig in de film gesneden, maar overtuigende en spannende flashbacks van het slagveld tijdens het beleg van Maastricht in 1673. De musketier wordt met smaak gespeeld door Raymond Thiry, die een vaste waarde blijft voor de Nederlandse film.

En dat geldt ook voor Peter Paul Muller, die hier wat te weinig te doen heeft als de vader die weinig te zeggen heeft in het gezin. Verrassender is misschien dat het niveau van de kindacteurs over de hele linie behoorlijk is, met Joes Brauers als een echte uitschieter. Hij speelt een wat eenzaam, verwend jongetje, dat met Isabel op zoek gaat naar het verloren zwaard, waar ook zijn ietwat bekakte Opa zijn zinnen op heeft gezet.