Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Rutte beaamt: invulling ‘pakket 1’ van belastingplan nog wel te wijzigen

De invulling van ‘pakket 1’ van het belastingplan van het kabinet, met daarin de verlaging van de inkomstenbelastingen, kan toch nog gewijzigd worden. Dat zei VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra tijdens het debat over de plannen, en werd daarna bevestigd door premier Rutte.

Foto: ANP / MARTIJN BEEKMAN

De invulling van ‘pakket 1’ van het belastingplan van het kabinet, met daarin de verlaging van de inkomstenbelastingen, kan toch nog gewijzigd worden. Dat zei VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra tijdens het debat over de plannen, en werd daarna bevestigd door premier Rutte.

Voorwaarde voor de beide VVD’ers is wel dat er dan ook wordt gepraat over de andere twee hervormingspakketten die het kabinet voor ogen heeft. Daarvoor lijkt echter geen Kamermeerderheid te zijn. Pakket 1 is in principe door alleen de coalitiepartijen door te voeren.

Pakket 1

Voor Zijlstra staat alleen vast dat er 5 miljard euro aan lastenverlichtingen moeten worden doorgevoerd. Het kabinet van VVD en PvdA schreef vorige week dat te willen regelen door onder meer de tweede en derde schijf te verlagen en door de vierde schijf later te willen laten beginnen.

Dit ‘pakket 1’ zou er “sowieso komen”, schreven de coalitiepartijen toen. Zijlstra geeft nu aan dat er toch nog geschoven kan worden in hoe de lastenverlichting geregeld wordt. Ook Rutte zei dat er nog onderhandeld kan worden, als de andere pakketten ook op tafel komen. Hij wilde in de Kamer niet ingaan op de wensen van de partijen. “Dat zou ten koste gaan van het onderhandelingsproces.”

De VVD komt hiermee tegemoet aan de wens van de nieuwe constructieve oppositie. De leiders van D66, ChristenUnie, SGP en GroenLinks lieten tijdens het Tweede Kamerdebat namelijk weten ook over pakket 1 te willen praten. GroenLinks en ChristenUnie willen bijvoorbeeld ook dat de lasten voor de mensen met een uitkering worden verlaagd. Uit een toelichting van Wiebes vandaag bleek dat die groepen er in de kabinetsplannen niets op vooruit gaan. Mensen met een baan gaan er gemiddeld 2 procent op vooruit.

Pakket 2 & 3

De maatregelen die het kabinet heeft voorgesteld in pakket 2 (btw-verhoging) en 3 (stelselwijzigingen, zoals belastingheffing door gemeenten) lijken voorlopig niet op een meerderheid te kunnen rekenen in de Tweede en Eerste Kamer. Omdat de coalitiepartijen geen meerderheid hebben in de Eerste Kamer, hebben zij voor deze pakketten de steun nodig van een aantal oppositiepartijen.

Tijdens het debat bleek dat het CDA de btw-verhoging bijvoorbeeld niet steunt. De constructieve oppositiepartijen SGP, GroenLinks en ChristenUnie waren heel kritisch. Zo is GroenLinks-leider Jesse Klaver tegen de verhoging van de btw op onder meer cultuur. Wel pleitte hij voor een hogere btw op vlees.

Debat

Het debat over de belastingenplannen vindt op dit moment plaats. Onze redacteur Philip de Witt Wijnen zit erbij: