Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Ze zijn eruit: supermarktketens Ahold en Delhaize gaan fuseren

Foto: ANP / Lex van Lieshout

De Nederlandse supermarktketen Ahold is eruit met haar Belgische evenknie Delhaize: de twee bedrijven willen fuseren. De huidige CEO van Ahold, Dick Boer, wordt topman van het bedrijf dat de naam Ahold Delhaize krijgt.

In het persbericht spreken de twee bedrijven nu van “een fusie van gelijken”. De aandeelhouders van Ahold krijgen 61 procent van de aandelen, die van Delhaize de resterende 39 procent. De fusie wordt uitgevoerd door aandeelhouders van Delhaize 4,75 gewone aandelen Ahold te geven. De juridische entiteit Delhaize gaat daarmee op in Ahold.

Samen hadden de bedrijven in 2014 een omzet van 54,1 miljard euro en maakten daar een winst op van 1 miljard euro. Ahold en Delhaize verwachten dat er jaarlijks 500 miljoen euro aan voordeel kan worden behaald als de fusie is afgerond. De bedrijven hebben bovendien samen een flinke vrije kasstroom van 1,8 miljard euro, waardoor er ruimte is om te investeren in verdere groei.

Ahold Delhaize heeft na de fusie 375 duizend medewerkers en 6500 winkels in Verenigde Staten en Europa. De fusie is vooral voor de activiteiten in de VS van belang: beide bedrijven halen daar meer dan de helft van hun omzet vandaan. Beide zijn aan de oostkust actief, maar slechts in een paar staten zijn zowel supermarkten van Delhaize (onder andere Food Lion) als van Ahold (o.a. Giant Carlisle) gevestigd. Als de twee bedrijven samengaan, is vrijwel de gehele oostkust gedekt.

Bestuurskamer

Naast Boer wordt de huidige topman van Delhaize, de Nederlander Frans Muller, de tweede man. De huidige chairman van Delhaize, de Zweed Mats Jansson, wordt voorzitter van de raad van commissarissen. Jan Hommen, die die functie nu voor Ahold bekleedt, wordt de vicevoorzitter, net als de Belg Jacques de Vaucleroy. Het hoofdkantoor van Ahold Delhaize komt in Nederland te staan, maar de Europese activiteiten zullen vanuit België worden aangestuurd.

De fusie moet halverwege volgend jaar afgerond zijn, als de aandeelhouders en de mededingsautoriteiten daarmee akkoord gaan.

Sinds begin mei was al bekend dat de twee ketens spraken over samengaan. Gisteren meldde het FD dat ze er op hoofdlijnen uit waren.