Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Zanger Thé Lau van The Scene overleden

Zanger Thé Lau is overleden. De voorman van rockband The Scene is 62 jaar geworden.

Thé Lau bij de uitreiking van de Edison Pop-prijzen.
Thé Lau bij de uitreiking van de Edison Pop-prijzen. Foto ANP / Sander Koning

Zanger Thé Lau is overleden. Dat meldt zijn management. Lau is 62 jaar geworden.

De voormalig voorman van rockband The Scene kreeg in 2013 te horen dat hij keelkanker had en later dat hij longkanker had en niet meer zou genezen.

Thuis overleden

Lau was zanger, muzikant, componist en schrijver. Hij is gisteravond in zijn huis in Amsterdam overleden. Lau sprak de laatste maanden veelvuldig over zijn ziekte in de media en trad bij wijze van afscheidstournee nog verschillende keren op.

NRC-muziekredacteur Jan Vollaard zegt:

“Thé Lau is een van de grootste gangmakers van de Nederlandstalige popmuziek. Dat vond hij zelf trouwens ook. Hij was vastbesloten om tot het eind door te werken. En dat heeft hij ook gedaan: met grootse optredens op Pinkpop en in de Heineken Music Hall (HMH) bijvoorbeeld.”

Over het slotconcert in de Heineken Music Hall schreef Vollaard in juni 2014:

“Het laatste optreden van The Scene klonk allerminst als een slotakkoord. Zanger Thé Lau mag ongeneeslijk ziek zijn, gisteren in de HMH blaakte hij van energie en levenslust.”

Herkenbare klank

Lau had een uniek stemgeluid. Daarover zegt Vollaard:

“Hij zong met veel bezieling. Zelf zei hij over zijn stem: ‘Ik heb geen mooie stem die prettig is om naar te luisteren, van mij mag het altijd een beetje schuren.’ En dat klopte, zijn geluid was heel herkenbaar, op de radio hoorde je na twee noten al: dat is Thé Lau.”

Als zanger en gitarist van The Scene behaalde Lau groot succes met de nummers Blauw en Iedereen is van de wereld. Met zijn band gaf hij geregeld optreden op Nederlandse en Belgische festivals.

Met het nummer Zing voor me, dat hij samen met Lange Frans schreef, behaalde hij een nummer-1 positie. Bekijk hieronder het optreden van Lau en Lange Frans, in 2014 bij RTL Late Night:

Afscheidstour

Nadat bekend werd dat hij ongeneeslijk ziek was, nam de zanger afscheid van zijn publiek met uitverkochte concerten in Amsterdam, Antwerpen en Brussel.

Laatste plaat was meesterwerk

Afgelopen jaar schreef Lau zijn meest succesvolle album: Platina Blues. De plaat was geïnspireerd op een nacht in het ziekenhuis, de liedjes gingen over wat hij meemaakte tijdens zijn eerste behandeling voor keelkanker.

Vollaard:

“Hij heeft zijn laatste jaar keihard gewerkt. Naast de concerten verscheen zijn roman Juliette, ging hij op schrijverstournee met Ilja Leonard Pfeijffer en Tommy Wieringa en zorgde hij ervoor dat zijn meesterwerk Platina Blues werd verfilmd.”

Afgelopen maart mocht Lau een Edison in ontvangst nemen voor zijn gehele oeuvre.

In de media

Lau maakte sinds hij terminale kanker had een zegetocht langs verschillende media. Zo stond in maart 2015 een aflevering van Ali B Op Volle Toeren in het teken van de zanger. Rapper Typhoon (30) ging samen met Ali B op bezoek bij Lau en maakte een nieuwe versie van The Scenes’ grootste hit Iedereen is van de wereld.

In juni 2014 stond ook een uitzending van RTL Late Night in het teken van Lau.

Deze zomer zal nog een verhalenbundel van Lau verschijnen: De grote vakantie.

Lees ook: ‘Ik heb nooit gedacht: waarom ik?’ Een interview van muziekredacteur Jan Vollaard met Thé Lau.