Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Werkgeversvoorman fel over uitkeringsgerechtigden: ‘labbekakken’

Werkgeversvoorman Hans de Boer haalt in een interview in de Volkskrant hard uit naar uitkeringsgerechtigden in Nederland. “Al die labbekakken die hier in een uitkering zitten, dié moeten aan het werk.”

Hans de Boer.
Hans de Boer. Foto: ANP / Martijn Beekman

Werkgeversvoorman Hans de Boer haalt in een interview in de Volkskrant hard uit naar uitkeringsgerechtigden in Nederland. “Al die labbekakken die hier in een uitkering zitten, dié moeten aan het werk.” Minister Asscher reageert gepikeerd op de uitspraken.

Update 15.55 uur: De Boer betuigt spijt

De Boer betreurt de uitspraken die hij deed over uitkeringsgerechtigden, zegt hij in een verklaring op de site van VNO-NCW. “Het woord labbekak had ik in die context niet moeten gebruiken. Het spijt me oprecht als ik mensen daarmee heb gekwetst.” Het was niet zijn bedoeling: “Ik heb willen wijzen op de fouten in het stelsel van uitkeringen en toeslagen, maar het is duidelijk dat ik dat met andere bewoordingen had moeten doen.”

De Boer stelt in het vraaggesprek dat er een groot taboe heerst op “heldere taal over uitkeringen”. Mensen die goed van lijf en leden zijn, moeten van hem aan de slag. Volgens De Boer kan driekwart van de mensen in de bijstand aan het werk, ook hoogopgeleiden.

“Die kunnen toch ook gewoon asperges steken, in het zonnetje, met de radio aan? Wat is daar fout aan?”

De Boer is zich volledig bewust van het effect van zijn uitspraken over de “uitkeringsgenieters”:

“Ik weet nu al: als ik dit zeg, krijgen we enorm gedoe. Ben ik weer een rechtse bal.”

Minister Asscher laat in een reactie tegenover persbureau ANP weten dat hij de uitspraak merkwaardig vindt:

“Uitschelden van werklozen en daar trots op zijn. Deze tijd vraagt om uitgestoken hand in plaats van een middelvinger.”

Volgens politiek redacteur van NRC Tom-Jan Meeus zijn de uitspraken van De Boer als tactiek bedoeld:

“De enige tactiek is hier dat hij het boze deel van zijn achterban laat weten: ik ben er voor jullie. Maar of het effectief is? Op de inhoud ondersteunt hij hier de opvatting van VVD en D66. Maar zeker D66 gaat hier helemaal niet blij mee zijn: dit verkleint de kansen op een lagere bijstand alleen maar. Wientjes excelleerde in de binnenkamerdeals. Dat leverde VNO-NCW ledenverlies en een afsplitsing (Biesheuvel) op. Nu gaat VNO op de populistische toer: dat vindt een bepaalde groep leden geweldig, maar het verkleint de Haagse invloed van de club”

Minimumloon

In het interview gaat De Boer verder in op het minimumloon voor jongeren. Een jongerentak van de FNV strijdt ervoor dat die wordt afgeschaft. De Boer vindt dat de werkgevers daar serieus naar moeten kijken en niet “rigide aan de huidige regeling moeten vasthouden”. Om een hogere jeugdwerkloosheid te voorkomen, stelt hij voor om de eindleeftijd van het jeugdminimumloon te verlagen van het huidige 23 naar 21 of 20 jaar.

De Boer pleit er verder voor om de handelssancties tegen Rusland, afgekondigd na de vliegramp met de MH17 waar 196 Nederlanders bij omkwamen, af te bouwen. In eerste instantie steunden de werkgevers die sancties. Maar Nederland en Rusland hebben elkaar economisch nodig, stelt De Boer nu, en de Russen “zijn geen verkeerde mensen”.

“De wereldgeschiedenis staat bol van dit soort dingen. We moeten door.”

Lees ook het interview dat NRC Handelsblad met De Boer had vorige week: ‘Kabinet creëert z’n eigen nederlaag’ (€)