Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Economie

Na de bitcoin loeren de banken nu naar de blockchain

screenshot Youtube

De bitcoin was het een tijdje helemaal, maar nu heeft iedereen het over de technologie achter de virtuele munt: de blockchain. Silicon Valley is er al een tijdje van in de ban, en ook de banken kunnen er de laatste maanden maar niet over ophouden. Vandaag is ING gastheer van het Nationaal Bitcoin Congres. Het thema? Blockchain.

Blockchain? Dat is het technologisch zeer geavanceerde register (ook wel grootboek genoemd) waarin bitcointransacties worden bijgehouden. Het register is openbaar en vrijwel niet te kraken. Handig voor het bijhouden en controleren van bitcoinbetalingen, maar binnenkort waarschijnlijk voor nog veel meer soorten transacties. Allerlei bedrijven werken aan manieren om de blockchain te gebruiken voor het registreren en controleren van andere zaken.

https://www.youtube.com/watch?v=UzIQ3dPf_XA

Naast ING hebben nog meer internationale banken interesse. Onder meer Santander, Goldman Sachs en UBS investeerden al vele miljoenen euro’s. Waarom? Drie redenen.

1. Gouden bergen in de verte

De blockchain is zo’n technologie waar bedrijven gewoon bij willen zijn - ook al zijn de toepassingen nog grotendeels onduidelijk. De beloftes zijn enorm, net als de investeringen. Bedrijven als IBM, Samsung, en veel voorlopers uit Silicon Valley hebben het laatste jaar honderden miljoenen euro’s geïnvesteerd in blockchain-startups en -onderzoek.

Zij denken dat de blockchain ook te gebruiken is voor het sluiten van contracten, het controleren van boekhouding, het beveiligen van internetverbindingen of het houden van stemmingen. Eigenlijk alles waarbij een derde partij transacties moet controleren of vertrouwen moet waarborgen, zou in theorie via de blockchain moeten kunnen. Er is nog veel technisch werk te verzetten voordat dat echt zover is - als het al blijkt te werken. Maar laten het uitvoeren van transacties en het waarborgen van vertrouwen tussen twee contractpartijen nou net de core business van banken zijn.

2. Ze zijn bang voor de snelle startups

Traditionele banken hebben enorme werknemersbestanden, kunnen behoorlijk conservatief zijn en ze zijn in veel dingen die ze doen tussenhandelaren. In veel andere industrieën is dat een slechte combinatie gebleken, die er vaak toe leidt dat oude machthebbers het afleggen tegen jonge startende bedrijven met simpeler producten. Die startups gebruiken technologie slimmer: ze zijn sneller, goedkoper en wendbaarder.

Banken letten vooral op de snel groeiende golf van financiële startups (fintech in jargon). Naast crowdfunding en crowdlending bedreigt ook de blockchain potentieel de bestaande inkomstenbronnen van banken. Want als de blockchain groot wordt, wie heeft er dan nog banken nodig voor het uitvoeren van transacties? Voordat de technologie daadwerkelijk een vlucht neemt, willen de banken er snel diensten omheen bouwen zodat ze er in elk geval iets van kunnen profiteren.

3. De blockchain kan geld besparen

Ook het vooruitzicht van kostenbesparingen zorgt ervoor dat dat banken de blockchain omarmen. In een rapport eerder deze maand schreef Santander dat als die bank digitale transacties uitvoert via de blockchain in plaats van de huidige infrastructuur, dat een besparing kan opleveren van misschien wel 20 miljard dollar (17,8 miljard euro) per jaar. Blockchain-technologie kan het proces van verregaande automatisering waarin veel banken al zitten sterk versnellen, is de verwachting. Dat vinden veel banken blijkbaar een onweerstaanbaar vooruitzicht.