De Boer: geen zin om diplomatiek te zijn

De bijstand (circa 960 euro) moet „heel driftig” omlaag, want veel Nederlanders en immigranten met een uitkering zijn „labbekakken” die niet willen werken. „Handen uit de mouwen”, zegt VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer in een interview in de Volkskrant vandaag.

Het is een van de typische De Boer-ballonnetjes die de werkgeversvoorman uit het Friese Oostdongeradeel oplaat. De Boer omschrijft zichzelf in het interview als een „rechtse marxist”, een „CDA’er die weleens heel hard godverdomme roept” en zijn grootste hobby als „een beetje rotzooien, nou ja, ik bedoel pionieren”.

Over het kabinetsplan om de btw te verhogen: „Hoe dom kun je zijn? Dat heb ik letterlijk tegen PvdA-bewindslieden gezegd.”

Over de economische hervormingen die de EU wil doorvoeren: „Even op zijn Fries jongens, maar dat gelul wil ik niet meer horen. Brussel? Toedeledoki.”

Over premier Rutte die De Boer een jaar geleden woedend opbelde, omdat die het sociaal akkoord kraakte in interviews: „Mark wilde dat ik mijn uitspraken terugnam. Publiekelijk. Ja, doehoe!”

„Ik heb geen zin om altijd maar diplomatiek te zijn, er moet wel een beetje prik in de cola zitten”, zegt De Boer. Maar ook: „Mijn houding versterkt mijn positie niet. Dat moet ik mij aantrekken.”