Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Eurogroep uiteen zonder akkoord - ‘overleg hoofdrolspelers gaat door’

De vergadering van ministers van Financiën van de eurozone over Griekenland is al voorbij. Na nog geen twee uur werd de bijeenkomst opgeschort, nadat er tijdens een vooroverleg tussen de hoofdrolspelers geen overeenstemming was bereikt over een uitweg uit de Griekse crisis.

Eurocommissaris Pierre Moscovici, ECB-president Mario Draghi en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem voor een bijeenkomst met Tsipras in Brussel pras in Brussels.
Eurocommissaris Pierre Moscovici, ECB-president Mario Draghi en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem voor een bijeenkomst met Tsipras in Brussel pras in Brussels. Foto Reuters / Virginia Mayo

De vergadering van ministers van Financiën van de eurozone over Griekenland was vanavond snel voorbij. Na nog geen twee uur werd de bijeenkomst opgeschort, nadat er tijdens een vooroverleg tussen de hoofdrolspelers geen overeenstemming was bereikt over een uitweg uit de Griekse crisis. Dat bevestigt onze correspondent in Brussel Stéphane Alonso.

Een nieuwe deadline voor een akkoord verstrijkt morgenochtend, meldt de Griekse journalist Eleni Varvitsiotis op Twitter. De eurogroep moet dan om 13.00 uur weer bijeen komen.

Twitter avatar Elbarbie Eleni Varvitsiotis Deadline till tomorrow morning 11.00 am to have the paperwork for agreement ready #eurogroup
Twitter avatar Elbarbie Eleni Varvitsiotis Eurogroup meeting over: Doorstep by J. Dijsselbloem, LEX Vip entrance in a few minutes
Twitter avatar alexstubb Alexander Stubb That’s it for tonight. #Eurogroup will continue tomorrow at 13.00.

De sleutelfiguren - de Griekse premier Alexis Tsipras, voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie, president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank, de baas van het Internationaal Monetair Fonds Christine Lagarde en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem - praten vanavond verder.

Twitter avatar MxSba Maxime Sbaihi Juncker & #Tsipras will meet again at 11pm tonight to continue #Greece discussions. Means: don’t expect anything more from the #Eurogroup.

Verschillende ministers en bronnen die betrokken zijn bij de onderhandelingen hebben laten doorschemeren dat er nog veel obstakels zijn. Een opsomming:

  • Na de voorstellen van Griekenland op maandag, kwamen de Griekse schuldeisers met tegenvoorstellen. De Griekse delegatie is niet met die amendementen akkoord gegaan, lieten Griekse bronnen weten aan persbureau AFP.
  • Een Griekse betrokkene zei dat de gesprekken moeizaam verlopen. Het Internationaal Monetair Fonds, deel van de trojka waar ook de Europese Centrale Bank (ECB) en Europese Commissie bij horen, heeft aangegeven dat de Griekse voorstellen te veel gericht zijn op belastingverhoging en niet genoeg op bezuinigingen.
  •  Duitse betrokkenen zeiden dat een deal met Griekenland zonder het IMF ondenkbaar is en dat Griekenland aan zet is.
  • Er zou onenigheid zijn binnen de trojka. 
    Twitter avatar tijnsadee Tijn Sadée Brussels overleg muurvast, uitgesteld naar morgen. Clash intern tussen IMF en Europeanen lijkt oorzaak. Grieken ‘meesters’ in dit pokerspel?

De Griekse onderhandelaars dienden zondagnacht op de valreep voor een top van EU-leiders nieuwe plannen in. Daarin stond onder meer:
■ Dat in 2015 en 2016 in totaal 7,9 miljard euro wordt bezuinigd;
■ Dat de pensioenuitgaven in 2016 met 1,8 miljard euro worden beperkt. Meer dan Europa had geëist;
■ Dat de btw- verhoging iets lager wordt: 0,74 procent van het bbp (eis was 1 procent);