Van Saarloos (25) jongste Zomergast ooit

Burgemeester Ahmed Aboutaleb
Burgemeester Ahmed Aboutaleb

De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb, schrijver Peter Buwalda en biografe Annejet van der Zijl zijn dit jaar Zomergasten.

Dat maakte de VPRO vanmiddag bekend. In het tv-programma Zomergasten, vanaf 26 juli zes zondagavonden lang te zien op NPO 2, interviewt Wilfried de Jong bekende gasten aan de hand van hun favoriete tv-fragmenten.

Twee gezichten vallen op. Landschapsarchitect Adriaan Geuze, die met zijn bureau West 8 onder andere het Rotterdamse Schouwburgplein ontwierp en de beplanting van Schiphol. En psychiater Damiaan Denys, gespecialiseerd in dwangstoornissen en vooral befaamd door zijn experimenten met diepe hersenstimulatie: het gericht prikkelen van de hersenen met elektrodes bij dwangstoornis, depressie en verslaving.

Tussen de rij veertigers en vijftigers valt één jong gezicht op. Simone van Saarloos, de 25-jarige columniste van nrc.next, is de jongste Zomergast ooit.

Schrijver Peter Buwalda zei twee jaar geleden over Zomergasten: „Ik kijk trouw. En dat geouwehoer de dag erna vind ik ook heerlijk. Ik vind het leuk dat het zo’n instituut is, een instituut van intellectuele folklore.”