Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Overheidsfinanciën

NS: voorzitter van de raad van commissarissen legt functie neer

Carel van den Driest, voorzitter van de raad van commissarissen van NS, stapt op. Hij zegt zich verantwoordelijk te voelen voor de situatie rond de aanbesteden van het openbaar vervoer in Limburg.

Foto ANP / Jeroen Jumelet

Carel van den Driest (1947), voorzitter van de raad van commissarissen van NS, stapt op. Dat meldt NS op de website. Hij zegt zich verantwoordelijk te voelen voor de “rommelige wijze” van het ontslag van voormalig NS-topman Timo Huges en de fouten in de communicatie tussen het ministerie van Financiën en NS. Vicevoorzitter Truze Lodder neemt zijn taken waar.

In een gisteren verzonden brief (hier) aan minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) schrijft hij het volgende:

“Wij hebben gezamenlijk geconcludeerd dat er veel is misgegaan in de communicatie tussen uw ministerie en NS, voorts dat de rommelige wijze van het beoogde ontslag van de heer [Timo] Huges tot een gecompliceerde juridische situatie heeft geleid.”

“De aldus ontstane situatie betreur ik zeer, zoals ik de harde publieke afstraffing van de heer Huges evenzeer betreur. Voor dit alles voel ik een grote verantwoordelijkheid. Om die reden heb ik besloten om mijn functie als Commissaris van de NS bij deze ter beschikking te stellen.”

het ‘beoogde ontslag’ van huges

Voormalig NS-topman Timo Huges ontkent sinds een week dat hij op 5 juni zelf ontslag heeft genomen, en stelt dat hij alleen zijn bestuurstaak heeft neergelegd. Dat schreef minister Dijsselbloem in een gisteravond verstuurde brief aan de Tweede Kamer. Dijsselbloem is wel overtuigd van het ontslag en voorziet een juridische procedure over de vraag of het mondeling aangeboden ontslag rechtsgeldig is.

De raad van commissarissen van NS maakte op 5 juni bekend dat hij het vertrouwen in bestuursvoorzitter Huges had opgezegd. Dijsselbloem, enig aandeelhouder van NS namens de staat, had hiermee ingestemd. Huges “heeft hieruit zijn consequenties getrokken en zijn ontslag aangeboden”, schreef NS in een persbericht.

Huges had in het onderzoek naar fraude bij NS-dochterbedrijf Qbuzz onvolledige en onjuiste informatie gegeven, zo concludeerden de commissarissen. Hij bleek zelf ook op de hoogte van bedrijfsspionage door een werknemer van een concurrent bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg.

over de aanbesteding in limburg

De aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg wordt een zaak van justitie, zo werd vanmorgen bekend. De fiscale opsporingsdienst FIOD is een onderzoek gestart naar malversaties bij de aanbesteding. Enkele verdachten zijn al verhoord. Limburgse media melden dat het zou gaan om een directeur van toezichthouder Trafficon, dat de Regiotaxi in 22 Limburgse gemeenten controleert.

Deze man, die verdacht wordt van valsheid in geschrifte, zou oud-directeur René de Beer van Veolia tijdelijk hebben aangenomen bij het bedrijf dat hij erop nahield om zo het concurrentiebeding dat De Beer had bij Veolia te omzeilen. De Beer lekte later bedrijfsgeheimen naar Abellio. Vorige maand deed Veolia aangifte tegen hem.

In mei kwamen na intern NS-onderzoek malversaties aan het licht bij Abellio, het dochterbedrijf van de NS, dat zich schuldig bleek te hebben gemaakt aan bedrijfsspionage. Dit in een poging de aanbesteding van het Limburgse openbaar vervoer te winnen. Spil in die bedrijfsspionage was volgens het rapport Veolia-directeur De Beer, die via een schijnconstructie door Abellio bij Veolia werd weggehaald. Voorafgaand aan die geheime overstap lekte hij interne Veolia-informatie naar Abellio. Na de ontstane onrust gunde Limburg de aanbesteding aan Arriva.