‘Tweede Kamer moet zélf onderzoek doen’

Het lokale overleg over de gaswinning is kritisch op minister Kamp. „Op de belangrijkste vraag hebben we nog altijd geen antwoord.”

De tijd van timide afwachten is afgelopen als het aan Jacques Wallage ligt. Een dag nadat minister Kamp (Economische Zaken, VVD) bekend maakte dat gaswinning in Groningen dit jaar wordt verlaagd tot 30 miljard kuub, doet hij een oproep aan de Tweede Kamer: ga zelf onderzoek doen naar de risico’s van gaswinning in Groningen stel je minder afwachtend op tegenover het kabinet. Alleen op die manier kunnen de Groningers er vertrouwen in krijgen dat Den Haag echt waakt over hun veiligheid.

Wallage is voorzitter van de Dialoogtafel, het regionale Groningse overleg over de gevolgen van de gaswinning tussen burgemeesters, gasbedrijf NAM, maatschappelijke organisaties en gedupeerde bewoners zoals de Groninger Bodem Beweging. Hij doet de oproep mede namens zijn duo-voorzitter Jan Kamminga.

Wallage en Kamminga zijn kritisch over de manier waarop Kamp zijn besluiten neemt over het jaarlijkse winningsplafond van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), een joint venture van Shell en ExxonMobil. Zo stoort het ze dat de belangrijkste adviseurs van de minister geen antwoord hebben op cruciale vragen over veiligheid en productieniveau. Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) schrijft in een gisteren verschenen advies niet te kunnen zeggen bij welk winningsniveau de veiligheid van de Groningers gegarandeerd is. Wallage: „Op de belangrijkste vraag hebben we nog altijd geen sluitend antwoord.”

De adviseurs, zeggen Wallage en Kamminga, stellen zich zo behoedzaa

m op omdat ze belanghebbenden zijn bij de gaswinning. „Het is een klein wereldje. Alle mensen die betrokken zijn bij de besluitvorming hebben mijnbouwkunde gestudeerd en bij Shell gewerkt”, zegt Wallage. „De belangen van de bevolking worden nog steeds niet afzonderlijk beoordeeld. Uit democratisch oogpunt is dat volstrekt ontoereikend”. Hij noemt Groningen „een speelbal van politieke belangen.”

Wallage (PvdA) en Kamminga (VVD) zijn sinds vorig jaar april duo-voorzitter van de Dialoogtafel. Allebei hebben ze een lange staat van dienst in Groningen: Kamminga als raadslid en makelaar, Wallage als burgemeester van de stad.

Ze stellen voor dat de Tweede Kamer vóór het volgende gasbesluit van Kamp, eind dit jaar, een onderzoekscommissie instelt die „deskundigen van buiten” en „buitenlandse experts” hoort. „De Tweede Kamer moet niet gaan zitten wachten op de volgende berg informatie van Kamp, maar zelfstandig onderzoek verrichten”, aldus Wallage.

Als de deskundigen het niet kunnen, moet het parlement zelf een acceptabel niveau van gaswinning voor de veiligheid van de Groningers vaststellen, vindt Wallage. „Alleen als de Kamer gezamenlijk conclusies trekt uit het beschikbare onderzoek, krijgen de bewoners weer vertrouwen in het proces.”

Wallage en Kamminga prijzen Kamp omdat hij de eerste minister is die uitgebreid onderzoek laat doen naar de relatie tussen gaswinning en aardbevingen in Groningen. Maar de bewoners in Groningen voelen zich door die grote hoeveelheid onderzoeken „alleen maar onveiliger”.