Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Tour-etappes Nederland vertraagd door politieacties

De politiebonden gaan actievoeren tijdens twee ritten van de Tour de France in Nederland. Op zaterdag 4 juli en zondag 5 juli vinden politieacties plaats die de etappe vertragen.

In het centrum van Utrecht zijn de voorbereidingen voor de start van de Tour de France in volle gang.
In het centrum van Utrecht zijn de voorbereidingen voor de start van de Tour de France in volle gang. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

De politiebonden gaan actievoeren tijdens de twee ritten van de Tour de France in Nederland. Dat meldt persbureau ANP.

Op zaterdag 4 juli zullen rijksambtenaren de proloog vertragen door tussen 13.00 en 14.00 uur op het parcours te fietsen. De proloog begint om 14.00 uur.

Op zondag 5 juli zal de politie de start van de tweede etappe van de Tour de France vertragen doordat er op de Erasmusbrug in Rotterdam een verkeerscontrole zal plaatsvinden. De reclamekaravaan die vooruit rijdt op de wielrenners zal dan worden aangehouden en gecontroleerd. Dat meldt ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp namens de gezamenlijke bonden.

Doel van de acties

Met de acties willen de politiebonden bij de politiek meer waardering voor politiewerk afdwingen en minister Van der Steur bewegen om “fatsoenlijke voorstellen voor een nieuwe cao voor de politie op tafel te leggen”.

De politiebonden eisen behalve een loonsverhoging van 3,3 procent ook andere maatregelen, zoals een bonus voor de ingrijpende reorganisatie die de politie doormaakt. Politiemensen hebben al vier jaar geen loonsverhoging gehad.

Van de Kamp legt uit waarom de acties op deze plek plaatsvinden:

“Voor deze locatie is bewust gekozen om de actie op een veilige wijze, zonder publiek langs dit deel van het parcours, te kunnen laten verlopen. Op de brug worden politievoertuigen geplaatst en op het water verschillende vaartuigen. Een grote groep politiemensen staa dan klaar voor de controle en wordt ondersteund door specialisten met de daarbij passende materialen.’’

15 weken actie voor betere cao

De controle op de Erasmusbrug stopt pas als in de live-uitzendingen op radio en televisie duidelijk is dat de renners van de Tour de France stilstaan en dat dit komt door de cao-actie van de politie. Dat hebben de politiebonden aangekondigd in een brief aan minister Van der Steur.

De bonden voeren al vijftien weken actie voor een goede cao, maar tot nu toe zonder resultaat. Met deze actie willen de bonden aan de inwoners van Nederland duidelijk maken dat het hun ernst is.

Parcours omleggen geen effect

Mocht de organisatie van de Tour de France besluiten het parcours of starttijdstip van de etappe te wijzigen, dan zal de politieactie daarop inspelen. Van de Kamp:

“We willen door deze actie wereldwijd ons punt maken. Met deze actie hebben we de ogen van de wereld op ons gericht en ziet men wat er hier in Nederland gebeurt rondom de politie. Het antwoord is aan het kabinet.’’

De minister kan wel naar de rechter stappen om te proberen de actie te laten verbieden.