Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Smoelenboek Griekse crisis: wie is wie?

Blaren op de tong moeten de belangrijkste spelers in de Griekse schuldencrisis inmiddels hebben. Al weken wordt overlegd, en vanmiddag komen ze weer bij elkaar. Maar wie is wie in deze gesprekken, en wat voor een rol vervult hij of zij?

Foto: EPA / EMMANUEL DUNAND

Blaren op de tong moeten de belangrijkste spelers in de Griekse schuldencrisis inmiddels hebben. Al weken wordt overlegd. Maar wie is wie in deze gesprekken, en wat voor een rol vervult hij of zij?

Door: Eva Smal

Alexis Tsipras
Griekse premier van de linkse partij Syriza, kreeg de meeste stemmen door de belofte om bezuinigingen terug te draaien. Probeert de boel bij elkaar te houden: moet in Brussel een zo gunstige mogelijk compromis los te krijgen, maar moet de pijnlijke maatregelen thuis wel zien te verkopen. Als er een compromis wordt bereikt, kunnen de meeste radicale leden van zijn partij het hem nog moeilijk maken.
Yanis Varoufakis
De flamboyante minister van Financiën. Speelde in de eerste onderhandelingen namens de Syriza-regering een grote rol, maar werd later teruggefloten en wat minder belangrijk gemaakt in de onderhandelingen. Na het referendum is hij afgetreden, omdat “zijn aanwezigheid tijdens de eurogroep” de onderhandelingen zou belemmeren.
Euclides Tsakalotos
Na het vertrek van Varoufakis, is de 55-jarige Tsakalotos aangetreden. Hij wordt getypeerd als minder charismatisch en bescheidener dan zijn voorganger. Inhoudelijk zijn de verschillen niet groot: ook Tsakalotos vindt dat schuldsanering een belangrijk element moet zijn in een reddingsplan voor de Grieken. Hij verving Varoufakis ook al tijdens de eurogroepvergaderingen.
Yiannis Dragasakis
Na het opzij schuiven van Varoufakis is vice-premier Dragasakis de belangrijkste man in de onderhandelingen met de schuldeisers. Heeft het vertrouwen van Syriza en van de Griekse bevolking. Is meest ervaren politicus van de linksradicale partij.
Angela Merkel
De bondskanselier van Duitsland is de belangrijkste leider in de eurozone. De laatste weken heeft ze zich opgesteld als soms harde, soms zachte onderhandelaar, samen met haar Franse collega president François Hollande. Wil graag een deal met de Grieken, heeft daarom eindeloos veel telefoongesprekken gevoerd met Tsipras. Ze moet echter ook rekening met haar eigen achterban die minder geduld heeft met de Grieken.
Jeroen Dijsselbloem
Minister van Financiën van Nederland, maar bovenal voorzitter van de Eurogroep. Hij wist een belangrijke rol te vervullen in de onderhandelingen met Griekenland eerder dit jaar, waarna de deadline voor de verlenging van het noodpakket werd verplaatst naar 30 juni. Waakt over de eurozone en wist de gesprekken op een aantal cruciale momenten vlot te trekken.
BELGIUM EU GREECE CRISIS EUROGROUP MEETING
Jean-Claude Juncker
Voorzitter van de Europese Commissie sinds vorig jaar, en voorgang van Jeroen Dijsselbloem als eurogroepvoorzitter. Geldt als bemiddelaar namens de Europese Commissie, tijdens de onderhandelingen tussen de financieel betrokken eurolanden en Griekenland.
BELGIUM EU GREECE CRISIS SUMMIT
Donald Tusk
De voorzitter van de Europese raad van regeringsleiders. Stelde zich tot nu toe zeer terughoudend op in de Griekse kwestie, om de eurogroep volop de ruimte te geven. Greep vorige week in omdat een discussie op het allerhoogste niveau niet langer uitgesteld kon worden, volgens hem.
USA OBAMA EU
Christine Lagarde
De Franse directeur van het Internationaal Monetair Fonds. Zit ook in een spagaat: het IMF is bewust betrokken bij het reddingspakket van Griekenland in 2010 om zo de kennis van het fonds te kunnen gebruiken. Nu er een faillissement dreigt, zijn de andere financiers van het fonds, zoals de VS, daar niet blij mee. Stelt zich daarom als hardliner op in de onderhandelingen.
USA IMF WORLD BANK SPRING MEETINGS
Mario Draghi
President van de Europese Centrale Bank. Het bestuur van de ECB speelt momenteel een belangrijke rol in de financiering van de Griekse economie op de korte termijn, via de Emergency Liquidity Assistance (ELA) van Griekse banken. De ECB – formeel strikt onafhankelijk van de politiek – is hierdoor in een ongemakkelijke positie gedwongen om Griekenland met deze liquiditeitssteun overeind te houden.
BELGIUM EU PARLIAMENT MONETARY AFFAIRS
Jens Weidmann
Door de ELA loopt de ECB ook een enorm risico. Als de Grieken uit de eurozone stappen, kunnen die leningen een belangrijke verliespost worden. Dat is een van de redenen van de Duitse centralebankpresident, Jens Weidmann, fel gekant is tegen meer staan aan de Grieken. Hij zoekt regelmatig de pers om zijn standpunt te uiten, maar lijkt het in het bestuur nu nog te verliezen aangezien de ELA steeds wordt vergroot.
GERMANY G7 FINANCE MINISTERS MEETING
Yannis Stournaras
Zit als president van de Griekse centrale bank in het bestuur van de ECB, en is daarom de belangrijkste gesprekspartner voor de centrale bank van de eurozone. Hij is echter ook minister van Financiën geweest, en moet daardoor toezien hoe Syriza zijn toezeggingen aan de eurogroep terugdraait.
LITHUANIA EU INFORMAL MEETING
Met medewerking van Marloes de Koning en Stéphane Alonso.