Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Tsipras uit kritiek op schuldeisers voorafgaand aan overleg

Volgens de Griekse premier Alexis Tsipras hebben de schuldeisers de Griekse voorstellen om in aanmerking te komen voor verdere financiële steun afgewezen. Dat heeft de Griekse regering volgens Bloomberg laten weten.

Foto: EPA / JULIEN WARNAND

De Griekse premier Alexis Tsipras heeft uitgehaald naar de schuldeisers, die twijfels hebben geuit over de meest recente voorstellen van het land om in aanmerking te komen voor verdere financiële steun. Dat melden persbureaus AFP en AP.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zou gekant zijn tegen de voorstellen, die te veel gestoeld zouden zijn op het verhogen van belastingen, wat de economie schade zou berokkenen. Tsipras heeft tegenover collega’s gesproken over “het erop aandringen van zekere instellingen om gelijkwaardige maatregelen niet te accepteren”. Daarmee bedoelt hij volgens AP maatregelen die dezelfde bezuinigingen opleveren als maatregelen die door de schuldeisers zijn voorgesteld.

Bloomberg meldde in eerste instantie dat de schuldeisers de Griekse voorstellen hebben afgewezen, maar komt daar nu op terug en meldt nu dat “sommige” schuldeisers de voorstellen niet hebben geaccepteerd.

Toch pensioenen hervormen

De voorstellen, maandag gepresenteerd, werden in eerste instantie positief onthaald en waren een stap in de goede richting. Tot nu toe werd gezegd dat een deal er snel zou kunnen zijn. In de voorstellen bleek de Griekse regering toch bereid tot een in eigen land omstreden hervorming van de pensioenen en aanvullende belastingmaatregelen.

Overleg

Tsipras is vandaag in Brussel voor overleg met voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker, Mario Draghi, voorzitter van de Europese Centrale Bank, en Christine Lagarde, voorzitter van het IMF. Ook eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem en directeur Klaus Regling van het Europese stabiliteitsfonds zijn daarbij.