Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Poetin: nog een jaar geen voedselimport uit Westen

Foto EPA/ Dimitri Astakov

Westerse voedselproducten komen nog in ieder geval een jaar Rusland niet in, schrijft persbureau Reuters. President Vladimir Poetin heeft de sancties tegen het Westen verlengd in reactie op de verlenging van de sancties tegen Rusland vanuit de Europese Unie.

Er werd verwacht dat de ban, waarmee de import van de meeste voedselproducten uit de Verenigde Staten, de EU, Australië, Canada en Noorwegen verboden is, met een half jaar verlengd zou worden vanaf augustus.

EU verlengde sancties al om Oekraïne

Eergisteren werd bekend dat de EU de sancties die ze aan Rusland had opgelegd met een half jaar verlengt. De sancties werden ingesteld vanwege de Russische annexatie van schiereiland de Krim en de inmenging in de oorlog in Oost-Oekraïne.

De ministers constateerden dat het Kremlin nog steeds doorgaat met het steunen van de pro-Russische separatisten in de zelfverklaarde “volksrepublieken” in Donetsk en Loehansk.

Inreisverboden, tegoeden bevroren

Door de strafmaatregelen heeft Rusland geen toegang meer tot sommige financiële markten en technologie, hebben bepaalde Russen een inreisverbod en zijn tegoeden van sommige regeringsfunctionarissen, militairen en rebellen bevroren. De sancties zouden in juli aflopen, maar zijn nu tot 31 januari verlengd

Bij gevechten in het oosten van Oekraïne zijn sinds begin 2014 al meer dan 6.400 mensen om het leven gekomen. In februari werd een staakt-het-vuren gesloten in de Wit-Russische hoofdstad Minsk. Hoewel het geweld is afgenomen, wordt nog steeds bijna dagelijks gevochten.