ROC Leiden ‘opgelucht’ na steun Tweede Kamer

Het ROC Leiden is voorlopig gered. Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde gisteren tegen een motie van de VVD om de school geen geld meer te geven. Minister Bussemaker (Onderwijs, PvdA) kan de instelling nu te hulp schieten.

Het ROC Leiden, dat 9.000 leerlingen telt, heeft financiële problemen door de bouw van twee panden. Bestuurders deden daarvoor hoge investeringen en gingen ingewikkelde financiële constructies aan. De huur voor de gebouwen bedroeg 11 miljoen euro per jaar. Na onderhandelingen door de minister met vastgoedbedrijf Green Real Estate en de Bank Nederlandse Gemeenten daalt de huur naar 7 miljoen.

Bussemaker kondigde vorige week aan dat zij 40 miljoen euro in de school wil steken en deze gecontroleerd wil laten ‘ontmantelen’. Ze wil verschillende opleidingen bij andere roc’s onderbrengen en de rest van ROC Leiden in één gebouw bundelen.

VVD, CDA en PVV vinden dat de fouten van het bestuur zouden moeten worden bestraft met een bankroet. Maar andere Kamerfracties wilden leerkrachten en leerlingen niet duperen. Bestuursvoorzitter Ricardo Winter van het ROC Leiden reageerde „opgelucht en blij”. Op de publieke tribune zaten enkele tientallen leerlingen en docenten.

Voor Winter kwam het vorige week als een verrassing dat Bussemaker gecontroleerd wil laten ‘ontmantelen’. Hoe die ontmanteling gaat gebeuren, weet hij nog niet.