Pebble Time, de BlackBerry onder de smartwatches, is vooral degelijk

‘Wow, is dat de nieuwe Apple Watch?’ Nee hoor. Om m’n pols zit de Pebble Time, de opvolger van het best verkopende slimme horloge tot nu toe – voordat Apple zich ermee ging bemoeien.

Pebble is de BlackBerry onder de smartwatches: degelijk – spannend is anders. Het e-inkscherm is zuiniger dan lcd. Daardoor hoef je een Pebble maar één keer per week op te laden, bij de Apple Watch of een Android Wear-klokje is dat om de 24 tot 48 uur.

Een Pebble toont altijd de tijd. Dat lijkt een suf detail, maar veel smartwatches schakelen hun scherm uit als je ze niet actief gebruikt. De Pebble is in eerste instantie een horloge dat notificaties van je telefoon (Android en iOS) weergeeft. Apps komen op de tweede plaats: rudimentaire software die je met de knoppen aan de zijkant bedient – de Pebble heeft geen aanraakscherm, in tegenstelling tot de meeste concurrenten

Dat doet geen afbreuk aan het gebruiksgemak. Via simpele sneltoetsen kan ik blindelings m’n muziek bedienen (en volume aanpassen), de stappenteller raadplegen en Buienalarm checken. Wil je indruk maken op bezoek, bedien dan je draadloze Philips Hue-lamp met de Huebble-app.

De eerste Pebble (inmiddels 99 euro) was zwart-wit, de Time heeft een kleuren e-ink-scherm. Die kleuren doen wel afbreuk aan de leesbaarheid. In de zon gaat het goed, binnenshuis is het scherm te donker.

De pluspunten van de Time: een lichtere, afgeronde behuizing (waterdicht tot 30 meter) met mooi weggewerkte laadstekker en een verbeterd besturingssysteem.

Apps installeren gaat vlotjes, via de Pebble Time app. Er zijn ongeveer 8.000 verschillende programma’s beschikbaar.

Overweeg je te upgraden van een oude Pebble naar een Pebble Time? Wacht dan tot de stalen versie van de Time beschikbaar is. De coating van de plastic editie is gevoelig voor beschadigingen. Al na twee dagen zitten er krassen op. Daardoor, en door twijfel over het kleurenscherm, blijft de Pebble Time steken op drie sterren.