Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Vluchtelingen

Opvang in de regio? De regio zit al boordevol

Eén op iedere 122 mensen in de wereld was eind 2014 vluchteling, ontheemde of asielzoeker, meldde de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR vorige week. 59,5 miljoen, voegden de auteurs eraan toe voor de lezer die niet meteen het totale aantal wereldburgers paraat heeft. Vorig jaar sloegen elke dag gemiddeld 42.500 mensen op de vlucht, binnen of buiten het eigen land. Als tot en met vandaag zo is doorgegaan – en er is volgens mij geen enkele reden om aan te nemen dat dat niet zo is – zijn er vandaag 66,8 miljoen vluchtelingen, ontheemden en asielzoekers. Minus een kleine 130.000 die in 2014 naar huis konden terugkeren, volgens UNHCR het kleinste aantal in 31 jaar. Tsja, er is alleen maar oorlog bij gemaakt vorig jaar.

Genoeg cijfers! Ik wilde natuurlijk toe naar het opinieartikel van VVD-fractieleider Halbe Zijlstra in deze krant op 17 juni. U las het: Europa wordt overstroomd met migranten en asielzoekers (waarom bent u zo zuinig met het woord vluchteling, meneer Zijlstra?). Als we niets doen, dan worden de Europese samenlevingen, inclusief de onze, ontwricht. Dan moeten we de grenzen sluiten en dan „zetten we de bijl aan de wortel van de Europese Unie”.

Nu de oplossing: de prikkel weghalen om hierheen te komen. Door opvang in de regio.

Alsof ze niet al bijna allemaal in de regio worden opgevangen. Toch nog maar een paar cijfers. Laat ik de Syriërs nemen, omdat ik daar toevallig wel wat van afweet en omdat die een belangrijk deel uitmaken van de vluchtelingen (migranten, asielzoekers) die de Middellandse Zee over komen. Meer dan vier miljoen Syriërs zijn sinds in 2011 de opstand tegen Bashar al-Assad uitbrak hun land uit gevlucht, van wie 95 procent zich nu in vijf landen bevindt: Turkije, Libanon, Jordanië, Irak en Egypte. Turkije heeft er 1,59 miljoen en is daarmee het land met de meeste vluchtelingen in de wereld. Libanon daarentegen heeft de meeste vluchtelingen per inwoner: 232 op 1.000 staatsburgers. Dit zijn allemaal officieel geregistreerde vluchtelingen; hulporganisaties gaan ervan uit dat er in al die opvanglanden in werkelijkheid méér zijn.

Bent u daar nog, meneer Zijlstra? U had het over ontwrichting van onze maatschappij, wat dacht u van de hunne? Die vluchtelingen moeten ergens wonen, dus stijgen de huren, ze moeten werken, dus dalen de lonen en stijgt de werkloosheid. De werkloosheid staat nu in Libanon op 24 procent; van de jeugd heeft 35 procent geen baan. Onderwijs en gezondheidszorg zijn overbelast. Ik heb wel eens over de rattenkampjes geschreven waar vluchtelingen bivakkeerden; en garages en oude schoolgebouwen. Ik ben verbaasd dat er nog maar zo weinig naar Europa proberen te komen.

O ja, dit nog: UNHCR heeft dit jaar 4,5 miljard dollar nodig voor hulp aan Syrische vluchtelingen. Daarvan is nu ongeveer 20 procent binnen. Dus als u toch iets wilt doen?