‘Werkloze jongere heeft meer hulp nodig’

Uitkeringsinstantie UWV en gemeenten moeten meer doen om jongeren aan een baan te helpen. Dat staat in een maandag gepubliceerd rapport van de Inspectie SZW, de voormalige Arbeidsinspectie. Slechts een kwart van de jongeren van 18 tot 27 jaar in de bijstand vindt binnen een jaar een baan. Bij jongeren met een WW-uitkering is dit tweederde.

De dienst concludeert dat de huidige manier waarop gemeenten en het UWV jongeren met een uitkering aan het werk of terug naar school helpen, lang niet altijd voldoet aan de eisen die de wetgever daaraan stelt.

Zo controleren UWV en gemeenten onvoldoende hoe jongeren zoeken naar een baan. Als er wordt gecontroleerd dan is dit op het aantal sollicitatieactiviteiten. De inhoud en de breedte van de sollicitaties worden heel beperkt getoetst, luidt de kritiek van de inspectie.

Het ministerie van Sociale Zaken stelt de komende twee jaar 7 miljoen euro per jaar beschikbaar om jongeren met een uitkering actief aan werk te helpen, zo laat een woordvoerder weten. Gemeenten zullen zich daar samen met UWV voor gaan inzetten. De plannen moeten in september duidelijk zijn.