Obama mag alsnog door met handelsakkoord TPP

De Amerikaanse president Obama kan verder met het afsluiten van een groot handelsverdrag met elf landen rondom de Stille Oceaan, het zogeheten Trans Pacific Partnership of TPP.

Vandaag stemt de Senaat naar alle waarschijnlijkheid in met een wet die de president de bevoegdheid geeft het verdrag in één keer aan het Congres voor te leggen voor een ja- of nee-stem. Zo’n ‘Fast-Track Authority’ (FTA) is belangrijk, omdat Congresleden anders bezwaar kunnen maken tegen elk onderdeel van het veelomvattende handelsverdrag, waardoor dit niet door het Congres zou komen.

Obama moest zijn overwinning zwaar bevechten. Twee keer eerder strandde de wet voor zijn Fast Track Authority in het Congres op fel verzet uit zijn eigen partij. Volgens veel Democraten zijn vrijhandelsakkoorden schadelijk voor de Amerikaanse werkgelegenheid. Gisteren werd duidelijk dat dertien Democraten alsnog vóór de FTA zullen stemmen in ruil voor concessies op andere dossiers.

Het aannemen van de FTA-wet maakt op termijn ook de weg vrij voor het in één keer voorleggen aan het Congres van het grote handelsakkoord dat de VS met Europa willen sluiten, het TTIP of Transatlantic Trade and Investment Partnership. Hiervoor zijn de onderhandelingen nog gaande. Het is in de VS nog nooit voorgekomen dat het Congres een Fast Track-wet wél aannam, maar het bijbehorende akkoord afwees.