NS-topman Timo Huges betwist ontslag na fraude

Timo Huges, gevallen topman van NS, ontkent dat hij zelf zijn ontslag heeft aangeboden. Het blijkt niet op schrift gesteld.

Voormalig NS-topman Timo Huges ontkent dat hij op 5 juni zelf ontslag heeft genomen. Huges stelt dat hij alleen zijn bestuurstaak heeft neergelegd, zo schrijft minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) in een gisteravond verstuurde brief aan de Tweede Kamer. Dijsselbloem is wel overtuigd van het ontslag en voorziet een juridische procedure over de vraag of het mondeling aangeboden ontslag rechtsgeldig is.

De raad van commissarissen van NS maakte op 5 juni bekend dat hij het vertrouwen in bestuursvoorzitter Huges had opgezegd. Dijsselbloem, enig aandeelhouder van NS namens de staat, had hiermee ingestemd. Huges „heeft hieruit zijn consequenties getrokken en zijn ontslag aangeboden”, aldus NS in een persbericht.

Huges had in het onderzoek naar fraude bij NS-dochterbedrijf Qbuzz onvolledige en onjuiste informatie gegeven, zo concludeerden de commissarissen. Hij bleek zelf ook op de hoogte van bedrijfsspionage door een werknemer van een concurrent bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg.

Huges ontkent sinds een week dat hij ontslag heeft genomen, schrijft Dijsselbloem aan de Kamer. Volgens de minister en de NS-commissarissen heeft hij wel degelijk op 5 juni zelf zijn ontslag ingediend. Probleem is alleen dat dit niet door de raad van commissarissen op papier is gezet, aldus Dijsselbloem. Op BNR Nieuwsradio zei hij vanochtend: „En nu, mogelijk om juridische redenen, zegt hij: ‘Dat is nooit zo bedoeld geweest, ik heb alleen maar m’n taken neergelegd’. We zullen het zien. Er zullen wel juridische procedures volgen.”

Mocht Huges blijven betwisten dat hij ontslag nam, dan moet volgens de minister de rechter uitsluitsel bieden. Dijsselbloem in zijn brief: „Voor het geval de rechter tot het oordeel komt dat er geen sprake was van ontslagname door de heer Huges op 5 juni, zal ik in de rol van aandeelhouder reeds nu, de nodige stappen gaan zetten om alsnog op formele wijze via een aandeelhoudersbesluit te zorgen dat de arbeidsrelatie met de heer Huges beëindigd wordt.” Een woordvoerder van Dijsselbloem bevestigt dat dit aandeelhoudersbesluit nog niet is genomen.

Naast de onduidelijkheid over het vertrek van Huges meldt Dijsselbloem in de Kamerbrief ook dat de NS-topman de uitbetaling van zijn bonus over 2014 afdwong. Er was in maart dit jaar nog geen toestemming voor uitbetaling. Toch gaf Huges zijn werknemers de opdracht de bonus alvast uit te betalen, aldus Dijsselbloem.

De minister was in maart nog in onderhandeling met de raad van commissarissen over verlaging van de bonussen voor de tweekoppige raad van bestuur van NS. De maximale bonus van financieel directeur Engelhardt Robbe werd gehalveerd van 40 naar 20 procent van zijn vaste inkomen.

Dijsselbloem wilde aan Huges niet de maximale 20 procent uitkeren, omdat een aantal doelstellingen niet waren behaald. Deze doelstellingen waren geen criteria voor de bonus. Afgelopen vrijdag schreef de minister al aan de Kamer dat hij de bonus van Huges wil terugvorderen, omdat hij NS in diskrediet heeft gebracht.