Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Nederlandse economie blijkt 0,2 procentpunt harder gegroeid

Een van de redenen voor de hogere groei is dat er meer is geïnvesteerd in vaste activa, zoals gebouwen en machines.
Een van de redenen voor de hogere groei is dat er meer is geïnvesteerd in vaste activa, zoals gebouwen en machines. Foto: ANP / ROBIN UTRECHT

De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar met 0,6 procent gegroeid ten opzichte van een kwartaal eerder. Dat blijkt uit de tweede raming van het CBS. In de eerste raming ging het statistiekbureau nog uit van 0,4 procent groei.

Twitter avatar statistiekcbs CBS Tweede berekening met meer data leidt tot iets hogere ec. groei 1e kwartaal 2015 http://t.co/wJQAjiJns7 #economie http://t.co/2CIIoLPF3L

De groei ten opzichte van het een jaar eerder blijkt hoger: 2,5 procent in plaats van 2,4 procent. De groei is naar boven bijgesteld omdat er meer bleek te zijn geïnvesteerd in gebouwen, machines en andere vaste activa. Ook bleek er meer geconsumeerd te zijn door huishoudens dan uit de eerste beschikbare cijfers bleek.

Ook de cijfers over de laatste twee kwartalen van vorig jaar zijn naar boven bijgesteld. In het vierde kwartaal was de groei volgens het CBS nu 0,9 procent (was 0,8) en in het derde kwartaal 0,4 procent (was 0,3).