Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

Nederlands vrouwenteam uitgeschakeld op WK voetbal

Tranen bij Anouk Dekker na de uitschakeling in de achtste finale van het WK voetbal tegen Japan.
Tranen bij Anouk Dekker na de uitschakeling in de achtste finale van het WK voetbal tegen Japan. Foto ANP

De Nederlandse voetbalsters zijn uitgeschakeld op het WK in Canada. De ploeg verloor afgelopen nacht in de achtste finale met 2-1 van regerend wereldkampioen Japan. Het was een wedstrijd waarin het verschil tussen wereldtop en de marge onoverbrugbaar bleek.

Was dit nou het opportunisme waar Nederland zo naar snakte? Het was minuut 85 in het BC Stadion van Vancouver toen die vraag opdoemde bij het zien van de wedstrijd tussen Nederland en Japan. De stand was 2-0 van Japan, maar zelfs bij die achterstand bracht bondscoach Roger Reijners geen extra aanvaller in zijn ploeg.

https://www.youtube.com/watch?v=4NLniCCWQak

Keuze zat op de reservebank, maar hij koos ervoor om middenvelder Tessel Middag in het veld te brengen voor verdediger Merel van Dongen. Dat zei veel over Nederland op dit WK: de ploeg wil aansluiten bij de top, maar ook weer niet zo graag dat alle trucs uit de kast worden gehaald om zo lang mogelijk in dit toernooi te blijven. Alsof de achtste finale goed genoeg was op een eerste WK. Dan maar naar huis, met een mooie ervaring op zak.

Maar misschien kon de ploeg ook wel niet beter. Oranje combineerde bij vlagen alleraardigst, maar drong nooit echt door tot de achterste linie van Japan, dat in Vancouver niet de indruk wekte dat het met bloed, zweet en tranen de kwartfinale heeft bereikt.

Genadeklap na gemiste kansen

Japan speelde als een regerend wereldkampioen: calculerend en uiterst efficiënt. Toen Saori Ariyoshi in de tiende minuut de 1-0 binnenschoot, leek de overwinning al nabij. Geroutineerd speelden de Aziaten de wedstrijd uit, waarbij ze van Nederland hooguit wat speldenprikjes kregen te verwerken. Linksbuiten Manon Melis trapte over de bal heen, middenvelders Sherida Spitse en Anouk Dekker schoten niet tussen de palen en spits Vivianne Miedema kreeg amper een kans.

Vervolgens deelde Japan een kwartier voor tijd de genadeklap uit. Nederland vocht nog terug, maar pas in minuut 92 resulteerde dat in een treffer. En dat met hulp van de Japanse keepster die een blunder maakte waar de mensen in het stadion om hadden moeten grinniken. Kwaad kon het niet: de wedstrijd was toch al gewonnen.

Minitoernooi voor Rio

Wat rest voor Nederland is een eervolle vermelding als achtste finalist op het WK. Naar de volgende ronde met hulp van de nieuwe reglementen en dan uitgeschakeld worden door de regerend wereldkampioen: voor bondscoach Roger Reijners, zo zei hij na afloop, was dat reden genoeg om trots te zijn op zijn speelsters.

Hij had zich op dit WK graag willen plaatsen voor de Olympische Spelen, maar dat is niet gelukt. Had Nederland de kwartfinale behaald, dan was de ploeg zeker van een rechtstreeks ticket voor Rio. Het team was dan één van drie overgebleven Europese landen die worden beloond met deelname aan de Spelen, net als Duitsland en Frankrijk. Engeland zit ook nog in het toernooi, maar maakt geen aanspraak op een ticket. Nederland krijgt nog een laatste kans zich te plaatsen voor Rio. Het moet dan in maart als eerste eindigen op een minitoernooi met Zweden, Noorwegen en Zwitserland.