Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Nederlander wordt hoogste ambtenaar bij de EU

De Nederlander Alexander Italianer wordt de hoogste ambtenaar bij de Europese Unie. Vanochtend werd bekend dat Italianer de Ierse Catherine Day per 1 september opvolgt als secretaris-generaal van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU.

Op dit moment heeft Italianer onder de Deense eurocommissaris Margrethe Vestager de dagelijkse leiding over het directoraal-generaal Mededinging, dat toeziet op het voorkomen van oneerlijke concurrentie binnen de EU. Daarmee was hij al de hoogste Nederlandse EU-ambtenaar.

Twitter avatar SpiegelPeter Peter Spiegel “My nomination as SecGen is of a great honour after having had privilege of serving 5½yrs at DG COMP,” writes Italianer in farewell letter

Tussen 2006 en 2010 was Italianer al plaatsvervangend secretaris-generaal van de Europese Commissie, oftewel de op één na hoogste Commissie-ambtenaar. Destijds hield hij zich onder andere bezig met het terugdringen van Europese regeldruk. Italianer studeerde economie en econometrie aan de Universiteit van Groningen en werkt sinds 1985 voor de Europese Commissie.

Lees ook in NRC Handelsblad een interview met Italianer uit 2006: Soms is het beter helemaal geen regels te maken.