Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Nederland zet 200 miljoen opzij in afwachting van nieuwe EU-heffing

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën (PvdA).
Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën (PvdA). Foto ANP/Martijn Beekman

Het ministerie van Financiën zet opnieuw 200 miljoen euro apart vanwege een nieuwe naheffing door de EU. Dat staat in een brief die vanmiddag naar de Tweede Kamer wordt verstuurd. Aanleiding is de opwaartse bijstelling met 3 procent van het bruto nationaal inkomen (bni) over 2013 die het CBS vanochtend bekend heeft gemaakt.

Het CBS verwacht dat het bni over 2014 ook hoger uitvalt dan gedacht. In het najaar, als alle EU-landen hun cijfers hebben aangeleverd, moet blijken hoe hoog de nieuwe naheffing precies uitvalt. Eind april kondigde het ministerie van Financiën ook al aan 200 miljoen apart te zetten vanwege een hoger bni over de jaren 2011 en 2012. De totale extra EU-naheffingen over de periode 2011 tot en met 2014 komen naar verwachting dus uit op 400 miljoen euro.

Rondom de naheffingen van de EU ontstond vorig jaar ophef nadat bleek dat Nederland een naheffing van 642 miljoen euro moet betalen op basis van nieuwe berekeningsmethoden. Dat geld heeft minister Dijsselbloem inmiddels overgemaakt naar Brussel. Dat hoefde pas op 1 september van dit jaar, maar omdat het boekhoudkundig goed uit zou komen volgens de minister is het al gebeurd.