‘Nederland wil daders MH17 voor internationaal hof berechten’

De kans om de veroorzakers van de ramp met MH17 te vinden, is klein. Een tribunaal zoals bij Lockerbie is een optie.

Een internationaal tribunaal is de beste optie om de veroorzakers van de ramp met vlucht MH17 toch berecht te krijgen. Dat hebben twee bronnen binnen de Nederlandse regering tegen persbureau Reuters gezegd. Nederland zou met de andere landen in het opsporingsteam spreken over oprichting van zo’n tribunaal.

Volgens de bronnen denkt Nederland over een tribunaal in de stijl van een VN-hof, zoals ook gebeurde bij de berechting na de aanslag op een vliegtuig bij het Schotse Lockerbie. In dat geval ging het overigens om een Schots hof dat in Nederland zetelde. Een hoge functionaris binnen de Nederlandse overheid zegt over een speciaal tribunaal: „We verwachten dat dit de grootste kans biedt op medewerking van alle betrokken landen.”

Ruim elf maanden na de vliegramp in het oosten van Oekraïne zijn de kansen op het vinden van daders nog steeds klein. Een internationaal tribunaal, gesteund door betrokken westerse landen, zou volgens de bronnen ook Rusland ertoe kunnen aanzetten mee te werken aan vervolging.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil het bericht van Reuters niet bevestigen. Ook het Openbaar Ministerie, dat het Joint Investigation Team leidt waarin onder meer Oekraïne en Maleisië zitten, wil niet reageren. Premier Rutte zei gisteravond in de Tweede Kamer dat de leden van het internationale onderzoeksteam alle opties voor vervolging bekijken.

Internationale berechting van de daders is altijd een optie van het Nederlandse kabinet geweest. „Op voorhand worden geen opties voor het vormgeven van vervolging en berechting uitgesloten”, antwoordden de ministers Van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) en Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA) in april op schriftelijke vragen uit de Tweede Kamer. Volgens hen werden verschillende mogelijkheden onderzocht „waarbij nauwe afstemming met andere betrokken landen nodig zal zijn”.