Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Gesloten liveblog

Teruglezen: vergadering eurogroep snel en zonder akkoord voorbij

Weer deden Griekenland en de eurolanden een poging om tot een oplossing voor de Griekse crisis te komen. Dat lukte vandaag niet.

Afsluiting liveblog

De vergadering van ministers van Financiën van de eurozone over Griekenland was vanavond snel voorbij. Na nog geen twee uur werd de bijeenkomst opgeschort, nadat er tijdens een vooroverleg tussen de hoofdrolspelers geen overeenstemming was bereikt over een uitweg uit de Griekse crisis.

De sleutelfiguren praten vanavond vanaf 23.00 uur verder. Morgenochtend is een deadline gesteld voor een akkoord. Om 13.00 uur vindt dan weer een vergadering van de eurogroep plaats. Ondertussen nadert de deadline van 30 juni, wanneer Griekenland 1,6 miljard euro moet terugbetalen aan het IMF en waarna het nieuwe noodsteun nodig heeft. We sluiten dit liveblog nu af.

voorbij

De vergadering van de eurogroep is binnen twee uur voorbij, bevestigt onze correspondent in Brussel Stéphane Alonso. Het overleg tussen de hoofdrolspelers gaat door

Twitter avatar RikWinkel Rik Winkel @J_Dijsselbloem Meeting adjourned till tomorrow at one. Determined to reach agreement.

Twitter avatar Elbarbie Eleni Varvitsiotis Eurogroup meeting over: Doorstep by J. Dijsselbloem, LEX Vip entrance in a few minutes

Trojka in de clinch

Het overleg in Brussel zit muurvast, meldt onze correspondent in België Tijn Sadée. Niet onenigheid tussen Grieken en schuldeisers, maar onenigheid binnen de trojka zou de oorzaak zijn. schrijft Sadée.

Twitter avatar tijnsadee Tijn Sadée Brussels overleg muurvast, uitgesteld naar morgen. Clash intern tussen IMF en Europeanen lijkt oorzaak. Grieken 'meesters' in dit pokerspel?

Impasse

Na de voorstellen van Griekenland op maandag, kwamen de Griekse schuldeisers met tegenvoorstellen. De Griekse delegatie is niet met die amendementen akkoord gegaan, laten Griekse bronnen weten aan persbureau AFP. De onderhandelingen gaan door op alle niveaus.

Korte eurogroep

Het lijkt vrijwel zeker: het overleg van ministers van Financiën van de eurozone wordt vanavond 'gepauseerd', zodat de hoofdrolspelers (van de ECB, het IMF, Griekenland en de Europese Commissie) vanavond verder kunnen overleggen. Een nieuwe ontmoeting van premier Tsipras en de rest zou gepland staan voor 23.00 uur vanavond. De eurogroep vindt dan morgen plaats.

Twitter avatar MxSba Maxime Sbaihi Juncker & #Tsipras will meet again at 11pm tonight to continue #Greece discussions. Means: don't expect anything more from the #Eurogroup.

Ook persbureau ANP meldt nu op basis van bronnen dat de extra vergadering tussen de ministers van Financiën van de eurolanden waarschijnlijk niet lang zal duren. Vooroverleg tussen onder anderen de Griekse premier Alexis Tsipras, voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie, president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank, de baas van het Internationaal Monetair Fonds Christine Lagarde en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem op het hoogste politieke niveau heeft weinig opgeleverd. Het zouden de Grieken zijn die dwarsliggen.

Dijsselbloem, Lagarde en Yanis Varoufakis spraken niet met de pers. Vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovkis (Euro) zei dat er "intensieve gesprekken" worden gevoerd. "We boeken vooruitgang, maar we zijn er nog niet."

De Finse minister Alexander Stubb zei dat er "niets anders op tafel ligt" dan de mediaberichten over de wederzijdse voorstellen. De Duitse minister Wolfgang Schäuble zei ook al dat hij niet optimistisch gestemd is over een op handen zijnd compromis.

De voorgestelde hervormingen aan het Griekse pensioenstelsel zouden niet ver genoeg gaan in de ogen van de geldschieters.

Maxime Sbaihi van Bloomberg zegt dat de eurovergadering met ministers van Financiën vrij snel voorbij zou kunnen zijn.

Twitter avatar MxSba Maxime Sbaihi This #Eurogroup was going to THE one. Doorstep comments now suggest it will be over quickly. Blatant incapacity to learn from past mistakes.

Hotelkamer

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble heeft alvast maar een hotelkamer geboekt. Hij denkt niet dat er vanavond een compromis wordt bereikt, meldt de Duitse journalist Stefan Leifert van ZDF:

Twitter avatar StefanLeifert Stefan Leifert Schäuble: "Eigentlich fangen wir jetzt erst an. Bin nicht sehr optimistisch, dass wir heute Abend Einigung haben." http://t.co/ocWbeLIF2Y

Twitter avatar StefanLeifert Stefan Leifert Change of plans: Wolfgang Schäuble books a hotel room for the night in Brussels. #Eurogroup

Nachtwerk

De bijeenkomst van ministers van Financiën van de eurozone is begonnen, maar er komt nog weinig naar buiten. De verwachting is dat er tot diep in de nacht wordt doorgepraat. We hebben een Twitter-lijst gemaakt voor nieuws over de Griekse crisis. Volg hem hier


Journalistenongemakjes

Ondertussen wachten journalisten al uren op nieuws. Voor de deuren waar de besloten bijeenkomsten plaatsvinden is het dringen. Zitten zit er niet bij

Twitter avatar jameskanter James Kanter Euro absurdities: Press forced to queue on deadline to cover #Eurogroup determing currency's future. @J_Dijsselbloem http://t.co/P8UaUcYltc

Twitter avatar traynorbrussels Ian Traynor #Eurogroup not only will it run all night. you won't even get a seat #pfff #lex

Betrokkenen van alle kanten zeggen dat er nog veel werk verricht moet worden voordat er een akkoord op tafel ligt.

Een Griekse betrokkene zei dat de gesprekken moeizaam verlopen. Het Internationaal Monetair Fonds, deel van de trojka waar ook de Europese Centrale Bank (ECB) en Europese Commissie bij horen, heeft aangegeven dat de Griekse voorstellen te veel gericht zijn op belastingverhoging en niet genoeg op bezuinigingen.

Een woordvoerder van het Duitse ministerie van Financiën zei dat zijn delegatie "realistische verwachtingen" heeft van het overleg. De schuldeisers hebben zich volgens de zegsman flexibel opgesteld in de onderhandelingen over de bezuinigingen die gevraagd worden in ruil voor nieuwe financiële hulp. "We gaan ervan uit dat de Grieken nu aan zet zijn". Een andere Duitse functionaris zei dat een deal met Griekenland zonder het IMF ondenkbaar is. Het IMF en Griekenland zijn het oneens over de hervormingen die het land moet doorvoeren.

(informatie via persbureau AP)

Morgen 1600 uur

Het vooroverleg over Griekenland duurt nu al ruim vijf uur, schrijft NOS-correspondent Arjan Noorlander op Twitter. Hoewel er nog geen akkoord is of uitzicht daarop, is er wel een (nieuwe) deadline, schrijft hij:

Twitter avatar noorlanderarjan Arjan Noorlander Voorlopig ultieme deadline voor Griekse deal. Morgen om 16:00 uur als regeringsleiders hier komen. Dat is vanaf nu nog 22 uur doorvergaderen

Een akkoord is tot nu toe niet bereikt. Het overleg in Brussel op het hoogste politieke niveau is nog steeds gaande, meldt persbureau ANP. Het wordt dus afwachten of er iets komt uit de bijeenkomst van ministers van Financiën van de eurolanden (eurogroep)

Politiek leven

Met het Griekse voorstel van maandag kwam Tsipras tegemoet aan de eis van geldschieters (eurolanden, Europese Centrale Bank en Internationaal Monetair Fonds) om de pensioenuitgaven volgend jaar terug te schroeven met 1 procent van het nationaal inkomen. Voor de Grieken was dat lang onbespreekbaar. Tweederde van hun gepensioneerden leeft al op of onder de armoedegrens.

Zelfs al lukt het om vanavond een akkoord te bereiken, dringt zich de vraag op of Tsipras politiek overleven na zo’n akkoord, schreef onze correspondent Stéphane Alonso gisteren. Prominente partijgenoten noemen Tsipras’ recente voorstellen "extreem en antisociaal”. Alonso:

De druk op Tsipras om te buigen was groot. Griekenland moet over een week (30 juni) 1,6 miljard euro aflossen bij het IMF. Dat lukt niet zonder een akkoord over noodsteun (7,2 miljard euro) en maatregelen die Athene moet nemen in ruil hiervoor. Vorige week eindigde een Eurogroep-zitting in een scheldpartij. Gisteren werd gepoogd de impasse te doorbreken om, in de woorden van ‘Europees president’ Donald Tusk, "een rampscenario, zoals een Graccident” te voorkomen.

Het optimisme op de Europese beurzen over een deal tussen Griekenland en de andere eurolanden zorgde afgelopen dagen voor plussen, maar van dat optimisme en de plussen was vandaag geen sprake meer.

De meeste Europese beurzen zijn met kleine verliezen gesloten. In Amsterdam eindigde de AEX-index met een verlies van 0,4 procent op 492,62 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt gingen 0,2 en 0,6 procent omlaag, de hoofdgraadmeter in Athene stond bijna 2 procent in de min. De beurs in Londen steeg juist, met 0,2 procent.

Premier Tsipras is vandaag in Brussel voor overleg met voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker, Mario Draghi, voorzitter van de Europese Centrale Bank, en Christine Lagarde, voorzitter van het IMF. Ook eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem en directeur Klaus Regling van het Europese stabiliteitsfonds zijn daarbij.

Tsipras haalt uit

De Griekse premier Alexis Tsipras haalde vandaag uit naar schuldeisers en de twijfels die ze hebben geuit over de voorstellen van het land om in aanmerking te komen voor verdere financiële steun. De afwijzing van de Griekse voorstellen is ongeëvenaard, schreef hij op Twitter:

Twitter avatar tsipras_eu Alexis Tsipras The repeated rejection of equivalent measures by certain institutions never occurred before-neither in Ireland nor Portugal. #Greece (1/2)

Twitter avatar tsipras_eu Alexis Tsipras This odd stance seems to indicate that either there is no interest in an agreement or that special interests are being backed. #Greece (2/2)

Het smoelenboek

Vanmiddag kwamen de hoofdrolspelers in de onderhandelingen weer bij elkaar. Maar wie is wie in deze gesprekken, en wat voor een rol vervult hij of zij? Lees hier het smoelenboek.

Grafiek...

... van Griekse banken aan het infus
grafiekgriek

Document

Het onderhandelingsdocument lijkt - met notities in het rood - online te zijn gezet door de Griekse krant I Kathimerini.

10 keer scheepsrecht?

De vergadering van de eurogroep van vandaag is de tiende sinds de Griekse verkiezingen, schrijft Bloomberg-journalist Maxime Sbaihi

Twitter avatar MxSba Maxime Sbaihi Today's #Eurogroup is the 10th since #Greece's election. What's the English expression again? Wait until the "11th hour". So one more to go?

Hij schrijft ook dat de Europese Centrale Bank, die vrijdag en maandag in totaal 2,7 miljard aan de Griekse banken verstrekte, de politieke besluitvorming over Griekenland afwacht.

Twitter avatar MxSba Maxime Sbaihi #ECB repeating its patient stance: we won't pull the plug as long as #Greece negotiations are ongoing. https://t.co/1eidmBRlob

ECB'S KNOT SAYS GREEK SITUATION IS IN HANDS OF THE POLITICIANS NOW, WE MAKE SURE WE KEEP THE GREEK BANKS FUNCTIONING

— FxMacro (@fxmacro) June 24, 2015

Bij een ingelast videogesprek besloot het ECB-bestuur, waarin de presidenten van de centrale banken van de eurozone zitten, vorige week volgens persbureaus om rond de 1,8 miljard euro aan extra zogeheten emergency liquidity assistance (ELA) vrij te geven. In totaal is bijna 86 miljard aan liquiditeitssteun verleend. Het is een reactie op de kapitaalvlucht uit Griekenland, die versnelt nu de onzekerheid toeneemt.

De ELA werd verleed nadat een noodscenario in werking was getreden, omdat Griekse banken niet meer met hun onderpand bij de ECB terecht konden. Economie-commentator Maarten Schinkel schreef daar gisteren over:

Griekse banken kunnen daarbij nog steeds aan liquiditeit komen, maar niet meer bij de ECB. Zij zijn aangewezen op hun eigen, Griekse, centrale bank. Die draagt dan zelf alle risico’s op het ingediende onderpand. ELA is tijdens de eurocrisis meermalen toegepast. Ierland maakte er als eerste grootschalig gebruik van.

Grieks voorstel

De Griekse onderhandelaars dienden zondagnacht op de valreep voor een top van EU-leiders nieuwe plannen in. Daarin stond onder meer:
■ Dat in 2015 en 2016 in totaal 7,9 miljard euro wordt bezuinigd;
■ Dat de pensioenuitgaven in 2016 met 1,8 miljard euro worden beperkt. Meer dan Europa had geëist;
■ Dat de btw- verhoging iets lager wordt: 0,74 procent van het bbp (eis was 1 procent);

Als compensatie voor de lastenverzwaringen zou de Europese Commissie tot 2020 35 miljard euro beschikbaar stellen voor extra investeringen.