Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Koopkrachtplaatje belastingplan: 2 procent meer voor werkenden

Foto: ANP / REMKO DE WAAL

De hervormingsplannen van het kabinet voor inkomstenbelasting zorgen ervoor dat mensen met een baan er gemiddeld 2 procent op vooruitgaan. Het voordeel is voor werkenden met lagere inkomens nog hoger: 3 procent. Dat blijkt uit een nadere uitwerking die staatssecretaris Wiebes vanochtend naar de Kamer heeft gestuurd.

De belastingplannen werden vorige week vrijdag op hoofdlijnen bekendgemaakt. Het kabinet wil de tweede en derde schrijf van de inkomstenbelastingen verlagen en de vierde schijf later laten ingaan. De arbeidskorting wordt bovendien verhoogd. Het kabinet wil hiermee vooral de arbeidsparticipatie verhogen.

De koopkrachtstijging zou tussen de 1,5 en 3 procent liggen, liet Wiebes vorige week weten. Wat de precieze effecten per huishoudengroep worden, maakte Wiebes echter nog niet bekend. RTL Nieuws had een WOB-verzoek ingediend om de “koopkrachtplaatjes” openbaar te krijgen. Dat is nu dus gebeurd.

Koopkrachtplaatjes

Wiebes schrijft in de brief dat werkenden met een inkomen van 175 procent van het minimumloon en lager drie procent meer inkomen krijgen, als de plannen doorgaan. Dat is twintig procent van alle huishoudens met loon als voornaamste inkomstenbron. Het grootste deel van de werkenden, de 45 procent met een middeninkomen, gaat er 2 procent op vooruit. Daarboven loopt het voordeel terug naar 1,75 procent en 1,5 procent voor de hoogste inkomens.

Mensen zonder baan - “inactieven” zoals dat officieel heet - gaan er niet op vooruit. Bij alle voorbeeldhuishoudens in deze categorie staat 0 procent inkomensvooruitgang in de koopkrachttabel in de brief van Wiebes, behalve voor de groep alleenstaande AOW’ers met een aanvullend pensioen (-0.25 procent).

Knipsel

.